Vrijdag 12-7-2024 51,6nM
Cuxhaven Spiekeroog
De Duitse Bocht, het vaarwater vanuit Cuxhaven, de Elbe uit en de bocht om naar het westen, boven de Duitse Wadden eilanden langs, heeft een slechte naam onder zeelieden. Voor veel Nederlandse zeilers heeft vooral de terugtocht van Cuxhaven een hoog nachtmerrie gehalte. Bij de overheersende, dus meestal, zuidwesten winden heb je de wind tegen en is de terugtocht lastig. Bij Noordelijke winden ontstaan hoge golven op de gronden boven de eilanden. Vaak moet je in Cuxhaven een tijdje wachten op een gunstig “weergat” met fatsoenlijke Oostelijke wind. NO is goed, ZO is beter, Z ook prima maar komt heel zelden voor. Als je in één keer doorzeilt naar een Nederlandse haven dan zijn die gronden boven de eilanden niet zo’n probleem, maar gezien de afstand betekent dat meestal een nacht doorzeilen. En dat vind ook niet iedereen leuk.
Wij willen nog helemaal niet naar huis dus niet naar een Nederlandse haven maar wij willen naar Wangeroog of Spiekeroog.
De voorspellingen voor vrijdag (vandaag) zijn 08.00 geen wind, 11.00 NO 5kn, 14.00 NO 5kn, 17.00 N 10kn. De buienradar geeft voor 16.00 regen bij Spiekeroog.
De gronden boven de eilanden veroorzaken bij Noordelijke wind grondzeeën, zeg maar branding, brekende golven. Meestal is er tussen 2 eilanden wel een iets dieper stukje waar je doorheen kan. Maar bij de Duitse waddeneilanden zijn die vaak ondiep en dus met ongunstige wind onstuimige golven. Vooral tussen Wangeroog en Spiekeroog moet je dan niet zijn, tussen Spiekeroog en Langeoog is het iets beter.
De voorspelde “geen,NO5, NO5, NO10 wind lijkt een gunstig weergat om de sprong naar Spiekeroog te wagen maar dan moeten we liefst wel vóór die NO10 en de regen binnen zijn. Gezien de verwachte Noordelijke wind eind van de middag kiezen we voor Spiekeroog als bestemming en niet Wangeroog.
Wat uitstekend uitkomt is het HW om 06.00 in Cuxhaven, want je moet met HW vertrekken om op de Elbe stroom mee te hebben. Dus wij blij en verwachtingsvol om 06.00 Cux uit.(We hebben onszelf beloofd dat we een paar dagen op Spiekeroog blijven om eens een keer niet voor 8 uur ons nest uit te hoeven). Geen wind klopt aardig maar als de wind komt blijkt die al wat noordelijker te zijn dan voorspeld, en o ja, dat moet ook nog vermeld worden, algemeen bekend is dat je op zee wel 5kn bij de voorspelling op mag tellen en dat voorspellingen voor de Duitse Bocht zelden kloppen. En dat blijkt dus wel te kloppen. Als we 2 uurtjes, na de Elbe 1 ton, een westelijke koers kunnen sturen hebben we intussen een 8kn N wind, de zeilen gaan omhoog, de motor blijft bij en met een mooie 5,5kn over de grond genieten we van het prachtige zeeschap. Voorbij de ondieptes van Mellum en Minsener oog gaat er een mooie lange zeedeining lopen, de zeilen staan bol, het zonnetje schijnt en we genieten volop.
Twee uurtjes voordat we de aanloopton van Spiekeroog aanlopen neemt de wind toe naar N 15kn. Die wil je eigenlijk niet als je naar binnen wil want dat wordt een heksenketel. De geulen in de zeegaten veranderen veel en vaak dus is zelfs de meest recente kaart onbetrouwbaar. Als voorbeeld, mijn Garminkaart, dit jaar nieuw gekocht, op de plotter geeft heel andere ton posities als mijn Navionics kaart op de tablet. Wordt dus heel belangrijk om op zicht de boeien te kunnen verkennen!
Daarom willen we voor de regen=slecht zicht binnen zijn. Ook hier klopt de voorspelling niet. Een uurtje voor we bij de aanloopton zijn, om 13.00, begint het te regen, eerder dan voorspeld. Nu hebben we eigenlijk te veel wind uit de verkeerde richting en dus veel golven, en slecht zicht door de regen waardoor tonnen moeilijk te verkennen zijn. Zijn er alternatieven? Als we door varen naar Norderney hebben we een betere aanloop maar begint het al donker te worden, nee dus. Door naar Borkum wordt een nacht aankomst, allerminst aantrekkelijk maar in principe mogelijk. We gaan gewoon naar Spiekeroog! De kluiver gaat weg en we zetten een rif in het grootzeil om in het geultje niet te veel gedoe met het zeil te hebben.
Als we bij de aanloopton zijn, die op een heel andere plek ligt dan volgens Garmin, regent het flink en het verkennen van de tonnen wordt inderdaad lastig, zeker met regendruppels op je bril. De Navionics op de tablet blijkt te kloppen en is een grote hulp, het arme ding hangt wel buiten in de regen maar daar moet ie op een boot maar tegen kunnen. De nieuwe geul gaat met enkele haakse bochten tussen 2 banken door, we hebben aan beide zijden van de boot giga branding, veel wind en regen en de volgende ton is moeilijk te vinden. De stroom dwars verzet ons richting branding (ondiepte), er staan hoge steile golven en de boeg van ons scheepje verdwijnt een enkele keer onder water. De snelheid gaat er dan ook wel uit maar we vinden de volgende ton en daarna hebben we het spannendste stukje wel gehad. We komen nu redelijk relaxed maar nog steeds in de stromende regen bij de aanloopgeul van de haven van Spiekeroog. In de haven vinden we een goeie box, een vriendelijke Duitser helpt ons, om half 4, in de stromende regen aanleggen. Tijd voor een Beerenburg.
Sam blijkt ook onder deze omstandigheden een ideale scheepszeehond. Als de zon schijnt wil ze graag buiten, als het ongemakkelijker wordt ligt ze zonder problemen binnen in haar mandje. Pluim voor Sam. Om 18.00 is de wind NW20+kn/6Bf. Morgen ZW6Bf, we blijven een dagje liggen.
Sjonge, wat een verhaal alleen om te lezen al heel spannend. Fijn te weten dat jullie veilig in de haven aangekomen zijn. We zagen de weerplaatjes en leefden in gedachten met jullie mee, wetend dat de Parel op zee zit. Doe de vriendelijke havenmeesteres de groeten van ons! Margreet, Windroos
BeantwoordenVerwijderenSpannende belevenissen, maar gelukkig goed aangekomen! 👍
BeantwoordenVerwijderenKarin.
Mooie verhalen Jur en Margaretha. Leuk dat je je overwegingen zo gedetailleerd weergeeft. Dat gat tussen Spiekeroog en Wangeroog was en is mijn grootste nachtmerrie geweest. Ik volg jullie met veel nostalgie
BeantwoordenVerwijderenBehouden vaart! Sybren
Spannend hoor maar jullie zijn top en Sam natuurlijk ook
BeantwoordenVerwijderenxxxx monique