Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zaterdag 1 oktober 2011

Parel naar Laaksum

woensdag 3 augustus 2011
Geen haast en om 08.00 beginnen we aan de nieuwe dag. De omstandigheden lijken gunstig voor Laaxum, een oud vissershaventje aan het IJsselmeer, van voor de afsluiting van de Afsluitdijk in 1932. Om 09.00 varen we en onderweg, op de motor, omdat de snelheid op zeil niet boven de 1 knoop uit kwam, ontbijten we. Laaxum lopen we moeiteloos aan, minste diepte 0,9m vlak voor de haven. Vlak na ons komt er nog een Lemsteraakje binnen die gevlucht is uit Stavoren omdat zelfs alle wachtplaatsen voor de sluis vol waren. Omdat Laaxum bijzonder  mooi is besluiten daar te blijven voor de nacht, te meer omdat er een “restaurant” is waar we kunnen dineren. Morgen dan bijtijds naar Stavoren om zonder wachtrij naar binnen te kunnen en tijd te hebben voor de boodschappen.
De twee doelstellingen van de vakantie: Laaxum en de Cocksdorp zijn gehaald. Een mijlpaal die met een slokje Beerenburg gemarkeerd dient te worden. Met de NW wind liggen we mooi rustig.
Parel in de kleinste vissershaven van Europa!: Laaxum

donderdag 4 augustus 2011
Een onrustig nachtje in Laaxum. De wind is van NW naar Z-ZW gedraaid en toch wel een 3-4 zodat we liggen te dansen aan de steiger. Die steiger is geen rand maar zijn dikke Palen zodat we achter een wrijfhout optuigen en voor een dikke bal dwars hangen. Een uurtje nadat we naar bed zijn gegaan er nog eens uit om wat extra lijnen te zetten e.d. Laaxum is erg mooi maar niet met winden met een Z erin. Ook niet met enige wind meer dan 3.
Om 7 uur op, even zwemmen!  en om acht uur varen richting Lemmer. Eerst een flink stuk ZW om over het Vrouwenzand te geraken en dan Oost met ruime wind naar Lemmer. MrV erop, met de nieuwe verstelde aangrijppunten en dat lijkt erg goed te werken. Meer roeruitslag en directere reactie op afwijking. We varen tot bijna in Lemmer op de automaat, groots genieten met een zonnetje, bakstagwindje, 4-5 knoopjes op het log , kopje koffie er bij, zo hoort vakantie te zijn .
Bij Lemmer kunnen we vrijwel direct de oude sluis in, als we er in liggen en betaald hebben meldt de sluiswachterse dat het nu lunchtijd is en dat er het eerste uur niks meer gebeurt. We kunnen de sluis nog uitvaren maar de bruggen staan dubbel rood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten