Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zaterdag 1 oktober 2011

Vlieland

vrijdag 29 juli 2011
De wekker op 05.45 met als doel om 07.00 te vertrekken. Het hoogwater is 10cm meer als gister en de wind die gedraaid is naar NW doet daar als het goed is nog een 10cm bij. We wagen het erop dat we bijna 2 uur voor HW door het geultje kunnen. Om 06.45 gooien we los en inderdaad, zonder de grond te raken varen we door het geultje naar buiten.  Het blijft toch spannend. Op fok en met de motor bij gaan we met dik 6 knopen door het Vogelzwin richting gasboeiengat. Moeiteloos vinden we tonnen en prikken en ruim voor de planning naderen we het wantij. Volgens de wadvaarderes site zijn de prikken slecht bijgehouden tussen gasboeiengat en Inschot. Daarom heb ik de route in de gps staan volgens het tekeningetje van de wadvaarders site. Dat blijkt nuttig want tegen het einde van het Gasboeiengat staan zelfs de prikken die nog wel op de kaart staan er al niet meer. De laatste 3 nM staan er geen prikken meer. De diepte is overal ruim 1,1m en meestal rond de 1,5-1,7 m. Toch nog even spannend waarom die prikken er niet meer staan en of het wel kan. Het blijkt te kunnen en om 10.45 varen we het inschot in. Grootzeil  en kluiver gaan er bij en hoog aan de wind gaan we richting Vliestroom. Om geen hoogte te verliezen gaan we dwars door het visserij gebiedje, in de Vliestroom moeten we toch even een slag maken. De inmiddels uitgaande stroom helpt ons om daarna met  één slag tot onder Terschelling te komen. Net als we overstag zijn komt er een flinke bui over, plensregen en harde wind. We draaien de kluiver even weg , na de bui kan die er weer bij. Zo komen we hoog aan de wind net om de Richel heen en daarna kunnen we afvallen en duiken we de Vliesloot in. Om 12.00 komen we de haven binnen en vinden we nog een (een van de laatste) box. Een geweldig mooie en ook weer spannende tocht.
We boeken in Vlieland gelijk voor 2 dagen. In het infokrantje ontdekt Margaretha een shantykoor optreden in en restaurant en ze boekt direct een tafeltje bij het podium. Moeten we wééér uit eten vanavond.
Zeevrouwenkoor "De 3 gepasseerd"

zondag 31 juli 2011
Gister fietsen gehuurd en naar het Posthuis gefietst. Vlieland is een prachtig eiland met erg mooie fietspaden, bossen, duinen, hei en noem maar op. Overigens bijzonder lekkere appeltaart met cranberry saus in het Posthuis. S-avonds naar de Lutine voor een optreden van het Zeevrouwenkoor “de 3 gepasseerd”. Onder muzikale leiding van Nils Koster die ook het optreden van vrijdavond verzorgde. Mooie liedjes en op onderhoudende wijze gebracht.
Het plan voor zondag is Ameland. Dat kan buitenom of binnendoor. We kiezen uiteindelijk voor buitenom, dat is om 5 uur varen, om 6 uur buiten de banken en dan de stroom en de wind mee en dan spoelen we zo naar Ameland. Inderdaad varen we om 5 uur, maar dan blijkt de stroom al aardig naar binnen te lopen in plaats van het laatste restje naar buiten. Buiten is de zee erg warrig en hobbelig met al veel stroom tegen zodat de voortgang nogal tegenvalt. Bovendien zien we in de verte branding?? De uitgezette koers loopt te kort door de bocht en gaat over de banken, dat is geen aanrader. Verder opsturen en om de banken heen? Dat redden we in 1 tij niet, dan maar terug. Harlingen? Nee, gewoon terug naar Vlieland waar onze box nog leeg is en gewoon nog een paar dagen op dit prachtige eiland. Om 07.30 liggen we weer in de box.
Na een klein tukkie wandelen we naar de vuurtoren en mogen er zelfs in. Vanaf de vuurtoren kun je de Cocksdorp zien liggen en dat is dan wel weer leuk. Na een kopje koffie op het waddenterras weer terug naar de boot.

Maandag 1-8-11
Eerst maar weer eens naar de fietsverhuurder voor een tandem met hondenmand. Daarna naar het dorp kaartjes te kopen voor de Vliehors expres. S-Middags op de tandem naar het Posthuis , daar een kort wandelingetje naar de Kroonpolder en dan met de Vliehors Express op pad. Met de 8W-drive stuiven met 60km/h over het strand. Opgemeten met de gps. We rijden naar het uiterste puntje, waar ook een steiger staat voor het veer naar Texel.
Vliehorsexpress, 8w-drive, 60km/h over het strand
Volgens Wouter, onze accordeon spelende entertainer en gids, kun je in principe wel een dagje van Vlieland naar Texel  en s`avonds weer terug, maar er zijn eigenlijk nooit mensen die dat doen. Van Texel een dagje naar Vlieland:  …. Daar kunnen we wel 5 veren mee vullen zoveel als dat willen. Maar ja, Vlieland is niet voor niets de Parel van de wadden, daar wil iedereen wel naar toe. Bij de punt aangekomen stappen we uit en lopen naar de waterlijn, Inderdaad vertonen zich enkele zeehonden zwemmend. We vertellen de
Chauffeuse dat we enkele dagen geleden nog met de boot in de Cocksdorp   geweest zijn en zij vertelt enthousiast dat ze daar vandaan komt, en een aantal jaren geleden geholpen heeft met andere vrijwilligers om het haventje, dijkje + steiger, aan te leggen.(20 jaar geleden, nadat de nieuwe dijk aangelegd was en het oude haventje verdwenen). 
Zeehond bij de Vliehors
 Daarna gaan we weer terug om een bezoek te brengen aan het drenkelingenhuisje en Pirateneiland. Het is maandag en dan zijn er helaas geen piraten maar hun eiland, met drenkelingenhuisje kunnen we wel bezoeken. In het drenkelingenhuisje(vroeger voorzien van droge kleding en iets te eten), dat in 1953 voor het laatst als zodanig gebruikt is, is nu een juttersmuseum ingericht waar we een rondleiding krijgen. De humoristische rondleiding maakt het zeer de moeite waard. S-avonds een optreden van “Drijfhout” die ons inmiddels al herkennen, in het filmhuis. Voor een kleine 20 gasten wordt een schitterende voorstelling gegeven  van shanties, folk en meer. Bij een van de nummers wordt publiek gevraagd om als begeleiding wijnglazen te laten zingen door met je natte vinger over de rand te wrijven en 3 keer raden wie al op het podium stond nog voor de vraag helemaal uitgesproken was. Jawel, onze cultuur liefhebber, want de glazen waren gevuld met witte wijn en na afloop van het nummer mochten de vrijwilligers de wijn opdrinken.
Na afloop van de voorstelling krijgt het publiek door de artiesten nog een Vlielands bittertje aangeboden om nog gezellig even na te praten. Uiteraard hebben we alle cd’s en tekstboeken en gedichtenbundels van Drijfhout gekocht.

Dinsdag 2 augustus 2011
We willen naar Kornwerderzand, het is de laatste dag met enigszins (gunstige) wind. De wekker gaat op 05.00 en om 06.00 varen we uit.
De 3 gepasseerd bij zonsopgang
We worden getrakteerd op een prachtige zonsopgang en eenmaal boven de Richel kan het zeil omhoog en kruisen we met de stroom mee naar het Inschot. Windje vier, prachtig zeilen! Vandaar het Zuidoostrak in en recht tegen de wind op de motor over het wantij. Midden in de vaargeul ligt een schip ongewild voor anker, wij kunnen er wel door met nergens minder dan een meter diepte.  Daarna is zowel de stroom als de (weinige) wind tegen en gaat het op de motor naar de sluis van Kornwerderzand. We besluiten Makkum voor de nacht te kiezen en daar liggen we rond het middaguur. Mooi op tijd om aan de kraam voor de boot een lunch met haring, paling en kibbeling te gebruiken. S-middags komt er een man op de steiger om zijn zelf gerookte paling aan de man te brengen. Daar heeft Margaretha wel oren naar en het avondeten bestaat uit paling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten