Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

vrijdag 10 juli 2020

Van een regenweekend thuis naar de zeilschool

Dinsdag 7 juli 2020

Vanwege de wind-, regen-en zonverwachting zijn we een weekend naar huis geweest. Op weg naar huis bij Kniest een zonnepaneeltje van 30W opgehaald en thuis op een rvs paal gemonteerd. Met kantelinrichting zodat het paneeltje altijd maximaal op de zon gericht kan worden. Het vast gemonteerde paneel op het kajuitdak blijkt in de praktijk vaak deels in de schaduw te liggen en dan levert het niks op. Ook een bamboestaak van 2,5m voorzien van maatverdeling, een tennisbal met loodverzwaring onderaan en we hebben een perfecte hardware dieptemeter om op het Wad in de geul voor en naast de boot de diepte te kunnen peilen.

Na het regenachtig weekend thuis zijn we maandagavond weer ingescheept. Het zonnepaneel gemonteerd, het kapotte draadje van de windmeter gerepareerd en dinsdagochtend vroeg, 6 uur, vertrokken richting Grou. Dinsdag is een dag met vooral smiddags veel wind, woensdag weinig wind. Eise, onze kleinzoon zit deze week bij Pean op de zeilschool dus wij maken vast aan een Marrekritekade op de Peanster Ie, ongeveer tegenover de zeilschool. Nog voor we vastliggen schalt er “OPAaaa!!” over het water. Ongeveer 30m vanuit de kant liggen een paar zeilschoolbootjes bij een instructeursbootje en op één daarvan Eise. Ze moeten nu terug naar de zeilschool voor lunch maar vanmiddag komen ze terug. Mooi, kunnen wij ook even lunchen. Smiddags staat er een mooie dikke wind en kan Eise, samen met zeilvriend Tijmen volop aan de bak in de RS-feva. Een licht, snel 2 mans bootje. Dat is werken om het ding overeind te houden, wat niet altijd lukt. Prachtig om de pubers boordevol enthousiasme aan het werk te zien met een ideale wind voor spectaculaire foto’s.
Ook dit is een mooie oefensituatie.

De piloten op hun racemachine. Oefening baart kunst

Na een middag kijken en fotograferen eten we nog een hap en als de bruggen over het PM kanaal weer bediend worden na 18.00, varen we nog weer een eind terug. Voorbij het Snekermeer in de Vrijegrassloot vinden we een mooi plekje voor de nacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten