Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

dinsdag 30 juni 2020

Texel naar Makkum

Dinsdag 30 juni 2020

Het waait al een paar dagen 6-7Bf en meer en dus zijn we maar op Texel blijven liggen. Voor vandaag was de voorspelling een ietsje minder zodat we besluiten om voor de ZW wind naar Kornwerderzand te zeilen. Uiteindelijk blijkt het toch ZW 6 met vlagen 7 te zijn. Om 9.50 is het LW Oudeschild, om 10.30 gooien we los, afgeduwd door Bart Brink, onze vriend van de Toerzeilers, en in de havenkom gaat het grootzeil met 1 rif omhoog. Buiten de pieren de fok er bij. Het eerste stuk Texelstroom ligt echt plat voor de wind, we zetten de bulletalie op de giek en kruisen voor de wind de geul door. Dat is dus een paar keer gijpen.

We kiezen er voor om geen “stormrondje” te draaien maar om met vier handen te gijpen. Twee handen aan het roer en twee die de grootschoot helemaal inhalen en soepeltjes weer uitvieren. Met gereefd grootzeil blijkt dat met 6Bf nog goed te gaan. Na een paar slagen buigt de geul naar net zuiden af en wordt het meer een bakstagwind tot zelfs halve wind wat verderop. Met fok en gereefd grootzeil lopen we af en toe 6,8kn door het water en we zien tot 8kn over de grond op de plotter. Dat schiet lekker op. De bewegingen van de boot zijn soms redelijk heftig en af en toe kletst het water in de kuip. Dit is prachtig zeilen, zeer beweeglijk water, goed opletten op een mogelijke klapgijp en als alles goed gaat puur genieten.

We varen langs de afsluitdijk op een net niet voor de windse koers, tot de geul een knik heeft en de wind weer recht van achter gaat komen. Vlak voor de knik in de geul draaien we in de wind, strijken het grootzeil en gaan op alleen fok verder. De geul is op dit punt smaller en dat zou veel gijpen betekenen. Daar kiezen we niet voor. Met alleen fok iets minder snel maar wel veiliger en comfortabeler.

Nu is een keerfok zoals die op de North Beach zit niet echt geschikt voor voordewindse koersen. We hebben daarom de spinnakerschoten ingeschoren door de lei-ogen van de kluiverschoot en daarmee voeren we de fok. Gevolg is dat hij breder uit kan staan en het perfect doet op deze koers.
De fok met de schoot buitenom. Hij staat mooi breed en slaat niet steeds dicht.

We klokken zelfs op alleen fok 4,8kn door het water. Niet ontevreden. Op deze manier zijn we om 14.00 al bij de sluis van Kornwerderzand. Op het moment dat we de kom indraaien en nog druk zijn met net oprollen van de fok blijkt de brug open te draaien voor een binnenvaarder die uit de sluis komt. Aan onze kant staan de lichten op rood, we roepen de sluis aan en onmiddellijk springen de lichten op groen, ook de lichten van de sluis staan al op groen. We worden als enige boot geschut en varen korte tijd later de sluis weer uit. Via de marifoon bedanken we sluismeester voor de snelle service. De fok gaat weer uit en zo gaan we met een 3-3,5kn richting Makkum. Om 14.45 knopen we vast in een box achter de Feadship loods. 23,9nM over de grond en 19,9nM door het water. Stroom mee dus. We hebben mooi gebruik kunnen maken van het opkomende tij.
We liggen praktisch naast de viskraam en die is nog open.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten