Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zondag 5 april 2020

4 april 2020
Vanochtend wordt ik de eerste keer dit jaar wakker op de boot. Bij een temperatuur van 3⁰ C. Gelukkig hebben we nu een kacheltje dat het doet, ik heb voor het slapen gaan de afvoer al open gezet en de spanning erop. Dus nu alleen het knopje op de kachel en een minuutje later brandt ie volop. Na een uurtje is het 14⁰, lijkt misschien niet veel maar het verschil met 3⁰ is groot. Het voelt luxe en zeer comfortabel. Gister de auto van Marijn opgehaald in Nieuwerkerk en in Warns geparkeerd, vandaag willen we vanuit Spakenburg naar BvK, daar overnachten en zondag richting Stavoren. Met een tussenstop in Lelystad. Daar is Paul op zijn boot aan het werk en die gaan we even een verjaarskadootje brengen. Met die Coronacrises wordt een verjaardagsfeestje bij Paul niks dus geven we het nu alvast, als de gelegenheid er is.

Om 10 uur gooien we los, Margaretha manoeuvreert achteruit tegen de wind in uit de box. Met een draai tegen het wieleffect in. Een oefening voor gevorderden die ze perfect, maar dan ook geheel volgens het boekje uitvoert. Haar eerste vaarminuten van het seizoen en al zo in vorm, daar wordt ik helemaal warm van. Er is wind en uit bezeilbare richting dus aan het eind van het havengeultje hijsen we zeil en met de motor bij beginnen we aan de tocht. Op het Gooimeer neemt de wind toe tot boven de 10 knopen en proberen gaat de motor uit. De geul van Almere naar Naarden is hoog aan de wind maar nog net bezeild. Bij 10 knoopjes wind, en vlak water, loopt onze Parel ruim 5 knopen. Voor onze boot een prachtig resultaat.
Donderdag toen we na het tewater laten de zeilen aansloegen bleek een zeillathoes van het grootzeil kapot te zijn. We hebben nu het “oude” zeil weer aangeslagen. Daar hebben we ca 5 jaar mee gezeild en toen uit het faillissement van Jan een nieuw setje zeilen gekocht. Maar die staan er intussen al 10 jaar op! Dit “oude” zeil is nog beter dan het “nieuwe”.
 Voorbij de IJM9 kunnen we stuurboord uit pal noord naar de punt van Pampushaven. Op zicht valt het nog niet mee me te oriënteren want ze hebben de windmolens weggehaald. De wind is niet erg constant, wisselt van sterkte en richting. Soms plotseling 17 knopen en dan weer een tijdje 7. Wel steeds lekker een zonnetje er bij. Het gaat zo lekker dat we bedenken niet naar BvK te gaan maar direct door naar Lelystad.

Even later belt Paul, die in Lelystad op zijn boot zit om te melden dat ie een stukje gaat varen en ons misschien op het water ziet. Als blijkt dat de box naast Paul leeg is spreken we af dat wij daar vannacht komen liggen. Een paar mijl voor Lelystad zakt de wind weer eens helemaal in en besluiten we de zeilen te strijken en op de motor verder te gaan. We kunnen precies met een schutting mee en zo leggen we rond de klok van 5 (vijf in de klok) in de box naast Paul aan. Borreltijd, Paul op zijn dek en wij op het onze, keurig ruim 1,5m afstand. Met de pikhaak reiken we Paul het pakje aan waar zijn verjaarskadootje in zit, een T-shirt met de tekst “ I just go sailing and ignore my old mans problems”. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten