Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

dinsdag 21 april 2020

De tablet voor navigatie

De tablet voor navigatie

5 jaar geleden hebben we een prachtige nieuwe Garmin plotter gekocht voor de navigatie. Aanleiding was onze tocht naar Noorwegen. Inmiddels heeft Garmin Navionics overgenomen en zijn de kaartpakketten anders van samenstelling een update van ons huidige kaartmateriaal gaat daardoor enkele honderden euros kosten.
En voor het Wad heb je jaarlijks nieuwe kaarten nodig. Niet op de Garmin dus. Al enkele jaren heb ik daarom ook de kaarten van NV verlag of Imray van het Wad op de ipad. Een update van die kaarten is enkele tientallen euros en te doen. Dit jaar willen we naar het Wad tot aan Esbjerg en dan wellicht via Lymfjord en Oostzee terug. Dat was het pre-coronatijdperk plan. Alle benodigde kaartsets van NV Verlag kosten dan ook nog een dikke €200.
Tijdens de workshop wadvaren van de Toerzeilers vroeg ik de docent wat voor kaarten hij gebruikte. Dat was oud-papier en nieuwer digitaal open CPN op de laptop. Daarvoor kun je desnoods dagelijks de nieuwste boeienbestanden bij Nautin downloaden en in Open CPN plakken. Dat lijkt een aantrekkelijk systeem, maar dan moet je wel een laptop hebben die geschikt is voor aan boord. Op ipad werkt open CPN namelijk niet. Wel op windows en android. Dat heeft geleid tot de aanschaf van een Samsung android tablet. Voordeel van android is dat het wel samenwerkt met Blogger en ipad slechts uiterst moeizaam, heeft ook meegespeeld bij de beslissing. Op een gegeven moment ben je dat afgeslotene van Apple zo zat dat je snakt naar een opener systeem. Maar om de tablet onderweg te kunnen gebruiken heb ik nu een beugel gemaakt die op de bevestigings bout van de Garmin past en waarmee nu de tablet onder het varen stevig vast maar onder handbereik en in het zicht staat.
De bevestigingsbout op het luik

De beugel met (spatwaterdichte ) tablet


1 opmerking:

  1. Hoi Jur, elegante oplossing met je Samsung tablet. Voor mij te ingewikkeld met die Open CPN, dus ik houd het bij de Navionics kaart. Update naar de nieuwste kaart 28XG (NL, North France, UK, Duitse Wadden) kost € 109,- dus dat is nog te te doen. Maar een nieuwe kaart 45 XG (Skagerrak, Kattegat)kost € 243,- Ben benieuwd hoe het in de komende maanden gaat met de openstelling van havens aan de Duitse en Deense Wadden. Goede vaart, Ap

    BeantwoordenVerwijderen