Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zondag 17 mei 2020

De Vriendschap


17-5-2020 Zaterdag
Geen haast vandaag, rustige start en bij het Heegereiland in volstrekte luwte van de bossages op zeil afgevaren. Wel een flinke duw nodig om de eerste 10-20m van de wal weg te komen en het eerste beetje wind te vangen. Geleidelijk komt er meer wind en als we om de hoek van het eiland komen dan blijkt er ruim 12 kn te staan. Mooi zeilen , we kruisen over Heegermeer naar de Fluessen en daar bedenken we dat het wel leuk is om eens op het Hofmeer te kijken. Een nauw vaartje door naar een ondiep meertje. Het vaartje, af en toe maar 90cm diep blijkt net niet bezeild dus moet de motor 2 klapjes bij. Aan het Hofmeer liggen wat particuliere steigertjes van de omliggende boerderijen en aan de westkant 3 palenrijen van de Marrekrite. Gaan we zeker nog een keer een nachtje liggen maar vandaag is de Krûspolle het doel. In het rustige baaitje vinden we een mooi plekje om het klusje voor vandaag aan te pakken. Enkele kleine beschadigingen, luchtbelletjes, in de gelcoat moeten bijgewerkt. Na de lunch alle spullen tevoorschijn en gelcoat gemengd, helaas vergist in de mengverhouding dus na 3 plekjes, en nog 2 te gaan is het spul al elastisch ipv tixotroop. Nog een batch aangemaakt, nu beter opgelet, en daar de resterende plekken mee gedaan. Tixotroop wordt het ook nu niet maar met het bijbehorende folie druk ik het glad. Morgen schuren.
Intussen loopt er een tjalkje binnen, we kijken eens goed en jawel, het is de Vriendschap. Daar hadden we dit weekend aan zullen werken maar vanwege corona 1,5m toch maar niet gedaan. De nieuwe zeilen zitten erop en Margaretha loopt er even heen. Bernard is schipper en vraagt Margaretha of ze straks als de Vriendschap weer vaart, vanaf een steigertje op het eiland, fotos wil maken als Bernard langsvaart. Natuurlijk doen we dat.
Na een uurtje is het zo ver en vanaf het steigertje zien we de Vriensdachap op ons af komen. Slechts enkele meters voor de wal gaat ie overstag. Margaretha schiet een hele reeks fotos. Daarna  volgt er nog een run, nog meer fotos en daarna vervolgt de Vriendschap haar reis, vermoedelijk weer naar Workum.
De Vriendschap op de Nije Krûspolle

De Vriendschap onder vol nieuw zeil

Daar gaat ze, ........ zo'n schoonheid ...........


Geen opmerkingen:

Een reactie posten