Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

woensdag 6 mei 2020

Geen vaarboom

Woensdag 6-5-2020
Geen vaarboom
Van oudsher is de vaarboom in Friesland een populair hulpmiddel om schepen vooruit te bewegen. Toen wij 50 jaar geleden voor de vakantie een BMer huurde was het budgettair 2 weken met buitenboordmotor of 3 weken zonder bbm. Onze keus viel op de 3 weken maar dat betekende automatisch dat iedere af te leggen meter die je niet op zeil deed, de verplaatsing met de vaarboom gerealiseerd moest worden. Later bij de PKF kampen en op de zeilschool behoorde het bomen tot het vaste lespakket. Dus, voor onze beleving, als je in Friesland vaart dan hoort er een vaarboom op een zeilboot. Vorig jaar hadden we voor het eerst een ligplaats in Friesland, dat was nog een beetje op proef, maar nu we toch echt gekozen hebben voor zeilen in of vanuit Friesland borrelt het gevoel alsmaar op dat die vaarboom er moet komen. Voor alle duidelijkheid, een North Beach met een vaarboom voortbewegen is praktisch ondoenlijk en ook zeker niet de bedoeling. Maar er zijn nog andere dingen die ook met de vaarboom kunnen en die wel van pas kunnen komen. Als je de boot vastvaart in de modder, kan gebeuren, dan biedt een vaarboom de mogelijkheid om de boeg in de gewenste vaarrichting te duwen. Daarna kan de motor zijn werk doen. Voorafgaand aan droogvallen op het Wad is het verstandig om eerst met de vaarboom het profiel van de bodem af te tasten. Is het vlak, modder of zand, stenen? En daarna met een gerust hart droogvallen.
Het gevoel een vaarboom nodig te hebben is dus niet helemaal misplaatst jeugdsentiment maar er is  toch ook een enigszins rationele basis bij te bedenken.

Parel aan de kade in Heeg

Tegen 7 uur worden we wakker aan ons steigertje aan het Zandmeer. Rond 8.30 gooien we los en bemerken dat er op het meer een 5-6 knoopjes wind is. Genoeg om het zeil te zetten en met 2-3kn bootsnelheid richting Intemasloot te kruisen. Eenmaal in die sloot houdt zowel de wind als de te bezeilen richting op en gaat de motor bij. Op ons gemakkie tuffen we richting Heeg. We varen, net als vroeger, het dorp in en leggen aan voor de brug over het Syl. We lopen de 50m naar watersport winkel de Jong. Als er één plek op de wereld is waar je vaarbomen moet zoeken dan is dat bij de Jong in Heeg, maar tot mijn teleurstelling heeft hij er niet één meer in voorraad. En het kan ook nog wel wat weekjes duren voor ze weer komen. Met inmiddels 0 wind verlaten we Heeg en gooien op het Heegermeer het anker uit om betere wind af te wachten.
Voor anker op een windstil, rimpelloos Heegermeer

Na 13.00 komt er af en toe wat wind die Warns bezeild maakt. We gaan ankerop en zeilen met een wind die varieert van richting en kracht tussen de 4-14 knopen naar Warns. In de box een bak soep en dan weer huiswaarts. 2 daagjes weg met gevoel van een week vakantie. Mooi hè, dat zeilen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten