Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

vrijdag 15 mei 2020

Terhernster Poelen

15-5-2020 vrijdag
We zijn gisteravond bij invallende duisternis te kooi gegaan en daarom ook redelijk vroeg weer wakker. Om 6.30, 5⁰C, gaat het kacheltje aan en rond 7.30 is het alweer 15⁰ in de kajuit en verantwoord om uit de slaapzak te komen. Na een rustig ontbijtje zijn we om 9.30 klaar voor vertrek. Omdat we aan een prachtige hoge wal liggen en onze route voorlopig bezeild is varen we op zeil af, zonder de motor te gebruiken. Achter landvast los, zeil hijsen, voor los, fok bak en daar draaien we mooi van de wal af. Altijd een feest om zo te kunnen vertrekken, de dag kan al niet meer stuk.
Met een windje wisselend tussen de 5-10 knopen zeilen we de Morra op, passeren Galamadammen, met flink wat luwtes, en dan de Fluessen op. Mooi weer, af en toe een zonnetje, nauwelijks andere boten en een ruim bezeilde koers. Alles in pensionado tempo, maar daar kunnen we volop van genieten. In de Jeltesloot varen we plat voor de wind. Als de wind even afneemt naar 5 kn worden we opgelopen door een vierkante werkbak met hijskraan en spudpalen. Hij vaart een 3-4 kn en wij zonder wind 2. Als hij eenmaal voorbij is, en weer mooi naar de sb wal, steekt de wind op, 12kn, en mijn snelheid neemt aanzienlijk toe. Ik loop flink op hem in maar wil niet tussen wal en dat schip in komen. Door het grootzeil strak in het midden te trekken neemt mijn snelheid voldoende af om achter hem te blijven en even later zakt de wind weer in en is er helemaal geen probleem meer. Eind Jeltesloot gaan we bakboord uit het PMkanaal op, dit blijkt soms net wel soms net niet bezeild, dus de motor gaat bij. Voor de brug bij Uitwellingerga bergen we het zeil. De brug geeft op afstand al roodgroen en we kunnen vrijwel zonder vaart te minderen door de open brug. Daarna zetten we weer zeil en gaan sb uit de Holle Greft in. Ondertussen hebben we whatsapp contact met Albert die vandaag inscheept op de Schone Waardin. Wij gaan door richting Akkrum, de thuishaven van de Schone Waardin.
Ook de Goëngarypster Poelen zijn bezeild, de wind neemt hier nog toe tot 15kn, het wordt nog echt zeilen. Voor de Heerensylbrug gaat het zeil omlaag. Ook deze brug draait zo attent dat we nauwelijks vaart hoeven minderen en zo door kunnen. We willen op de Terhernster Poelen een plekje zoeken voor de nacht, onder de rook van Akkrum. Bij wijze van spreken dan want Akkrum rookt niet en we liggen bovenwinds. We vinden een droomplek en leggen aan en maken het schip klaar voor de nacht. Albert laat intussen weten dat het allemaal wat later wordt en dus geen borreltijdtreffen maar een koffierendezvous morgenochtend.
Wij zijn rond 15.30 klaar voor de dagevaluatie, dwz borreltijd.
Weer aan een prachtig Marrekrite walletje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten