Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

maandag 1 mei 2023

Dodemansbol

 Maandag 1 mei 23

Vanmorgen fietsen gehuurd en naar het Posthuis gefietst om de droogvalplek “Dodemansbol” te verkennen. In de verhalen van Hans Vandersmissen blijkt dat dit zijn favoriete droogvalplek was. Reden genoeg om daar ook eens te willen droogvallen en eerst vanaf de wal de plek te verkennen. Zoals in de Navionicskaart aangegeven lijkt het een heel mooi rustige plek. Geen slik maar mooi hard zand. 

Margaretha bij de droogval plek “Dodemansbol”. Op de achtergrond de dijk van de Kroonspolder

Alleen wel vrij hoog, met een North Beach blijf je naar schatting toch wel een 500m uit de wal. We gaan het een keer proberen. Bij de Dodemansbol was heel vroeger een begraafplaats voor o.a. Pestlijders en andere zieken. In 1907 is de begraafplaats geruimd en zijn alle resten herbegraven op één plek waar nu een hekje omheen staat en een mooi spreukbord bij geplaatst is.

Dodemansbol


Voor de middag hebben we Sietske en aanhang uitgenodigd voor een kopje koffie met gebak in het Posthuis. Om 13.30 bestellen we via de op tafel liggende QR code. Om 14.00 ga ik nog eens vragen: het is onderweg ik heb de bestelkaart langs zien komen, maar het is erg druk, vandaar. Intussen wordt bij diverse tafels die ruim na ons gekomen zijn al uitgeserveerd. Om 14.10 nog maar eens naar de bar om te vragen: nee nog geen kaart gezien, oh ik ga er nu direct aan beginnen. 40 minuten na bestelling komt het drinken, het gebak duur nog even. Les 1: nooit via QR code op tafel bestellen want het werkt niet. Les 2: het Posthuis valt toch een beetje tegen.


Daarna met Sietske en Eelco nog een rondje om de Kroonspolder gewandeld, mooi! Een prachtig gebied. Ooit aangelegd om landbouw in te gaan bedrijven maar dat werd niks. Een paar jaar geleden de dam doorgestoken zodat nu met het tij zout water in en uit stroomt met als resultaat een prachtig en uniek vogel gebied.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten