Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

maandag 1 mei 2023

Vlieland

 Zondag 30 april 2023

Vroeg op en met de eerste brugopening om 07.55 de haven uit. Zo’n eerste opening s’ochtends, als het tij net naar buiten begint te lopen en iedereen naar een eiland wil, geeft behoorlijk wat reuring met al die schepen die 5-10 minuten voordat de brug opengaat al losgooien en dus een 10 minuten met zijn allen in de krappe haven ronddrijven en moeten zorgen geen ander schip te raken. Een geweldige oefening in situational awareness. Zonder problemen verlaat uiteindelijk iedereen de haven en vaart het Wad op. Een aanzienlijk deel vaart de vaarweg langs de Pollendam op, op weg naar Vlieland of Terschelling. De wind is achterlijk en 5-10 knopen. Als je op de motor 5 knopen aanhoudt hangen alle zeilen slap. Maar met het afgaand tij mee gaan we op alleen zeil, toch nog rond de 4 knopen over de grond. Ik heb de route naar Vlie volledig in de plotter en onze eta schommelt rond de 12.00 uur. Veel vroeger moeten we er ook niet zijn want pas vanaf 13.00 gaat de stroom de Vliesloot inlopen. 

Onderweg naar Vlieland


De kluiver wordt te loevert uitgeboomd en bij iedere bocht en wending in het vaarwater moet er gegijpt en de boom naar het andere boord. Het houdt ons leuk bezig. Zo passeren we de Blauwe Slenk, het Pannengat, Vliestroom en Stortemelk. Bij het aanvaren van de Vliesloot begint de wind tegen te staan en bij de VS5 worden de zeilen gestreken. Op één van de stroomdammen zien we een figuur zwaaien, Eelco heeft ons gespot.

Parel vaart Vlieland binnen


Aan de H steiger vinden we een mooi plekje. Er is meer drukte dan verwacht, net als in Harlingen, maar in de categorie tot 8m zijn vrijwel alle boxen leeg. Plek genoeg dus voor ons.

Nog niet druk aan de H-steiger


Eelco is al op de steiger om de touwtjes aan te nemen en even later komt ook Sietske met Sam. Emma met vriendin Anna en Eise met vriend Tijmen komen ons ook nog begroeten. Na een strandwandeling vervoegen we ons tegen borreltijd bij het huisje waar Sietske en gezin onderdak hebben. Ons wordt ook de warme maaltijd geserveerd, geheel ingekocht en gekookt door Tijmen en Eise. Leuk, fijn en gezellig zo met zijn allen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten