Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

woensdag 10 juni 2020

Terschelling

Woensdag 10-6 2020

 Het plan is om 10.00 los in Makkum, om 12.00 vertrek na de sluis van Kornwerd om dan via Zuidoostrak en Schuitegat naar Terschelling te gaan. Om kwart voor 10 liggen Kuum, Windroos en Parel klaar en besluiten we te gaan. Op de motor naar sluis Kornwerderzand, als we de hoek om komen springt het licht net van rood/groen op groen en we kunnen zo de sluis in. Dat betekent dat we om 10.45 al de sluis uit komen dus volgens het oospronkelijk plan een ruim uur wachten. We leggen aan aan het remmingswerk maar Kuum en Windroos varen door.

Even later een appje, waar blijven jullie nou, wij gaan via de Boontjes. Dat kan ook, dan heb je nog 2 uur stroom mee naar Harlingen, dan de eb mee door de Blauwe Slenk en via Schuitegat naar Terschelling. OK, we gooien los en gaan ook richting Boontjes. De wind is ergens tussen de 3-5knopen en tegen. Windroos en Kuum zijn bijna stilliggend aan het kruisen maar wij houden het motortje bij en zijn een uur voor hoog water bij Harlingen, als we de Pollendam indraaien neemt de wind toe naar 10-15kn en met een restje stroom tegen zeilen we comfortabel richting Blauwe Slenk. We krijgen stroom mee en doen af en toe 8 kn over de grond.
Bij het Pannegat neemt de wind verder toe tot af en toe 19 knopen, de kluiver gaat er af.
Het Schuitegat is andere koek. Hier staat de stroom tegen en de wind ook. En meer wind en meer stroom als waar ik op gerekend had. Met slechts 1,5kn over de grond schuiven we met de motor vol bij tergend langzaam langs de boeien. Als de geul breder wordt trekken we de fok bij en kruisen nu met de motor bij door het Schuitegat, het kost tijd maar we komen er wel. Even na 17.00 gaan we tussen de pieren door naar de haven van “West”. In het vak van 9 meter liggen een paar boten zo ruim dat er eigenlijk geen plek meer is dus we gaan maar in een ander vak kijken. Als we daar hebben aangelegd komt de havenmeester in zijn bootje: we moeten hier weg, in het kleine boten vak is iets voor de 3 North Beaches geregeld. De ruimliggende boten verschuiven wat en er ontstaat plaats voor een North Beach. Één van die boten is een kennis van de Windroos en die heeft het allemaal geregeld. Margreet had onderweg gebeld met de kennis en de havenmeester Even later komen de andere 2 NB’s, Windroos naast hun kennis en Kuum naast ons. De hele North Beach Family weer bij elkaar. Met puts en pikhaak wordt het bier doorgegeven naar de andere schepen en is het tijd voor de aankomstborrel. Ieder op zijn eigen boot keurig op 1,5m
Aankomst borrel op Trrschelling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten