Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

vrijdag 12 juni 2020

Texel

Vrijdag 12 juni 2020

Gister was er veel regen en zijn we blijven liggen op Terschelling. Voor vandaag is er een Oostenwind 10kn voorspeld en dat is een mooie wind om naar Texel te gaan. In Corona tijden kun je daar niet zo maar naar toe maar voor Texel moet je een dag van te voren een mailtje sturen en dan krijg je antwoord of er plek is. Voor 3 North Beaches had ie wel een plekje. Dus vanmorgen om 09.45 klaar voor en achter en gaan. Schuitegat met 12kn wind in de rug en 1,5kn stroom tegen, beetje geduld, je komt er vanzelf. Dan de Vliestroom 12-15kn bakstag wind en 2-2,5kn stroom mee. Af en toe ruim 8kn over de grond.
Parel, Windroos en Kuum op de Vliestroom
Wij hebben Kwikkie, het rubberbootje er achter hangen dus het mag niet verbazen dat Kuum en Windroos op ons uitlopen. Door hier en daar de bochtjes wat krapper te nemen kunnen we toch nog een beetje in de buurt blijven. Via Inschot, gaan we bij de Paardenhoek sb uit en komen dan langs de Omdraai in het Scheurrak terecht.
Op de Texelstroom zakt de wind in en wordt het dobberen. Wij zetten de boom in de kluiver en de bulletalie op de giek. Daardoor lopen we weer wat in op Kuum en Windroos. Totdat Geert zijn Genaker bijzet. Dan loopt ie weg. Op enig moment zitten we onder honderden vliegjes en de boot ligt wat te klotsen met af en toe 1kn op de teller.
 De eta loopt op tot 23.15, dat is het moment om alles naar beneden te doen en de motor te starten. Kuum volgt ons voorbeeld maar Geert zet door. En hij heeft gelijk, na een uurtje komt er weer wind en kan er weer gezeild worden. Wij zetten nog wel fok en kluiver maar laten gemakshalve het motortje ook maar bijstaan. Zo komen we tegen 17.00 aan in Oudeschild. We melden ons bij de havenmeester, “heeft u al aangemeld?, ja en we moeten een plaats aan steiger B zoeken, ok kom dan maar door.”
Schepen die zich niet een dag van te voren hebben aangemeld, en met een populaire lengtemaat worden teruggestuurd omdat het vol is. Niet iedereen heeft daar evenveel begrip voor blijkt uit de marifoongesprekken.
Als Kuum en Windroos ook hebben vastgemaakt aan steiger B is het tijd voor evaluatie en steigerborrel op 1,5m. Kuum moet morgen weer richting thuishaven, Windroos en Parel hebben minder last van dwingende werkgevers en boeken gelijk voor 3 dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten