Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

donderdag 4 juni 2020

Workum-Pearl Bay-Warns

Donderdag 4 juni 2002
Om 09.00 wordt de sluis van Workum bediend en om 08.58 gooien we los en gaan er voor liggen, een motorboot is nog voor ons. Precies op tijd gaan de lichten van dubbelrood naar enkel rood en snel daarna op rood/groen. Met de motorboot en nog een zeilboot passen we net in het sluisje dat daarmee eigenlijk ook vol is. We hebben er ooit met 6 North Beaches tegelijk in gelegen, konnet, maar toen hoefden we maar 4 boten af te rekenen want “meer gaan er anders ook nooit in”. Daarna gaan alle bruggen van Workum open als wij eraan komen en we hoeven amper vaart te minderen. Alleen de Sudergaebregge moet eerst nog wat anders doen. Na de spoorbrug gaat de fok bij en met een puntje motor bij gaan we richting Gaastmeer.
Pearl Bay aan de Gaastmeer

In “Pearl Bay” leggen we aan naast de NB’s Schone Waardin en Windroos. Bij Albert en Ineke doen we koffie en bij Geert en Margreet een praatje. Geert verdenkt zichzelf van verhoging en lichte ziekteverschijnselen, dus afstand!
3 North Beaches bij elkaar met ruime 1,5m

Na de lunch hijsen we de zeilen. De boot ligt met de kop in de wind aan een ietsje lagewal, we liggen met de kont naar de uitgang van het baaitje. We laten de achterspring nog even zitten, trekken de fok bak, duwen de boeg af en door de wind, als laatste maak ik de spring los en stap aan boord. Fok door en grootzeil aan. Het schip maakt ietsje vaart om los te komen van de wal, dan vol roer en fok bak om in de korte ruimte de 180⁰ draai te maken en vervolgens met de fok weer door zeilen we netjes “Pearl Bay” uit, gefilmd en uitgezwaaid door Ineke en Albert.
Filmpje van de afvaart
Vervolgens is de hele route naar Warns bezeild. Rond de 15 knopen, soms uitschieters 20, meest ruime wind en bij Galamadammen en de Morra aan de wind. Parel zeilt als een warm scheermes door de boter. Margaretha aan het roer geniet en glimt van trots op ons mooie bootje.
Vlakbij de thuishaven betrekt de lucht, een bliksemflits en dan begint het te regenen. Eenmaal in de box staat de wind recht van achter, we spannen de kuiptent op om het natte zeilgoed onder te hangen, luikje in de ingang en kachel aan. Het is frisjes buiten maar binnen is het warm en gezellig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten