Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zondag 9 juni 2019

Over de Waardgronden naar Vlieland

9-6-2019, zondag 9 juni

Nadat we met de North Beach Vrienden een paar dagen onderweg geweest zijn hebben we vanochtend om 08.45 hartroerend en tranentrekkend afscheid genomen van de bemanningen en bevrouwingen van respectievelijk Schone Waardin, Forlet, Windhaen, IJsvink en Madame Rosa. Passend met koek en koffie, zoenen en zwaaien.





Iets te vroeg om 08.50 liggen we voor de Kettingbrug in Workum. 2 motorbootjes die in de haven naast ons lagen komen ook voor de brug liggen. Precies om 09.00 gaan de lichten van 
dubbelrood op rood en dan op rood groen. De slagbomen gaan dicht, de brug gaat open, de lichten op groen en de motorbootjes gaan er door en net als ik gas geef springen de lichten weer op rood en gaat de brug weer dicht. Wel ***** wat is dat nu? Als de brug bijna dicht is ziet de brugwachteres dat er nog een boot was en doet ze de brug weer open. Opluchting. We varen door naar de sluis en die gaat direct open, we zijn de enige. Op de heenweg lagen we hier met 6 North Beaches. Na it Soal hijsen we de zeilen en zetten koers naar Kornwerderzand. Een bakstagwindje brengt ons met 5 knoopjes in no time bij de sluis, waar we vrijwel direct geschut worden en om 11.15 varen we het zoute Wad op.
Plan is om via Zuid Oostrak naar het Inschot te varen en daar over de Waardgronden naar de Vliesloot te varen. Dat scheelt heel veel afstand, enige “maar” is dat het een droogvallend stuk is en niet betond. Theoretisch moet het kunnen, zeggen in ieder geval Eelco en ook Sybren. En wat extra spanning maakt het varen leuk.

L





De wind is iets westelijker dan voorspeld waardoor we aan de wind een beetje motorsteun nodig hebben om met hoog water op de Waardgronden te zijn. Na de mosselpercelen bij de Staart van Schieringhals gaan we bakboord uit de Waardgronden over, in een rechte lijn naar de VS 34 in de Vliesloot. Precies met hoog water zijn we er, de Brandaris meldt ook nog 15cm verhoging zodat de minste diepte die we zien 1,80m is. 
Zo spannend blijkt het dus achteraf eigenlijk helemaal niet te zijn. Wel geeft het een geweldig gevoel van voldoening om via de Vliesloot de haven van Vlieland vanuit het Westen aan te lopen, een heel nieuwe ervaring. Vraagt om herhaling.
Uiterst voldaan meren we af in een box aan de H steiger, plek genoeg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten