Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

donderdag 27 juni 2019

VIER WANTIJEN OP ÉÉN DAG

Woensdag 26 juni 2019 dagtotaal 30,7nM
VIER WANTIJEN IN ÉÉN DAG

Norderney-Langeoog
Om 04.30 gaat de wekker, Joosje moet uitgelaten, de boot aan kant, koffie en thee gezet en om 05.30 scherp is zowel Windroos als Parel klaar voor voor en achter. Wij liggen wat weg gedrukt in een hoek wat bij de gedraaide wind een beetje lagerwal blijkt te zijn. Na wat geknutsel met extra lijnen lukt het om de boot gekontroleerd de goeie kant op, uit de box te krijgen zonder schade aan eigen en buurmans boot. In het havenkanaal zetten we grootzeil en fok en bij de opkomende zon varen we het Wad op. Geniet momentje, prachtig.
De 10-15 knopen NW wind geeft ons een comfortabele 3-4 knopen bootsnelheid, het opkomende tij doet er nog een knoopje bovenop als we door her Riffgat richting Norderneyer Wattfahrwasser zeilen. Ik maak, net als voor de tocht gister een briefje waar de afstanden en passeertijden van de wantijen op staan, altijd fijn om af en toe te kunnen checken of we op schema liggen. Af en toe zakt de wind een beetje in maar met de stroom er bij blijft de snelheid over de grond om en nabij de 4 knopen. We zetten de kluiver bij. 
Na het wantij moeten we voor Baltrum weer een eindje naar buiten voor we in de geul weer naar binnen kunnen varen. We blijken het afgaande tij inmiddels flink tegen te hebben, er blijft maar 3 knoopjes over de grond over. Een snelle berekening leert dat het volgende wantij nog 2-3nM weg is en dat we iets meer dan een half uur hebben om dat te passeren. Op de grens van de passeerperiode met vallend water en de motor bij gaan we richting wantij. 6 knopen door het water en 4,5 over de grond. Als de tonnetjes eindigen en de staken beginnen hebben we nog een diepte van 1,2m, we hebben 0,85m nodig. Als de diepte terugloopt naar 1m zetten we de motor zachtjes want anders geeft het zo’n klap als je vastloopt. De diepte loopt verder terug, 0,9 dan weer 1 soms knippert er even 0,8m, het begint spannend te worden of we Langeoog halen of dat we de rest van de dag hier op het wantij onder Baltrum vastzitten. Later zal Margreet uitleggen dat dit één van de allermooiste plekken is om droog te vallen, heel vlak en een mooie schone harde zandbodem. 
Dan even ... boink ........ boink ...... we tikken 2 keer de bodem aan, gaat het lukken? Daarna wordt het langzaam weer dieper en zijn we het kritische punt gepasseerd. We krijgen weer een beetje stroom mee en zetten de motor uit om het laatste stukje naar Langeoog zeilend af te leggen. De wind neemt nog even toe naar 13 kn en het is een prachtig stukje zeilen. Uiterst voldaan leggen we om 09.00 aan bij de Segler Verein Langeoog. We evalueren met een kopje koffie/thee bij de Windroos aan boord. Dan met Joosje de kant op, ontbijtje en nog heel eventjes oogjes dicht en snaveltjes toe.

Woensdag 26 juni 2019, 2e bedrijf
Langeoog naar Wangerooge

Om 15.00 gaan de touwtjes weer los en gaan Windroos en Parel op weg naar Wangerooge. In de havenkom gaat het zeil omhoog en we zijn op weg. Via de Dollart gaan we richting Langeoogerwattfahrwasser. De wind zet stevig door tot af en toe 20 kn, we overwegen of er een rif in moet maar houden het op vol grootzeil en fok. De kluiver is niet nodig vandaag. Met de stroom mee zien we af en toe 8,5kn over de grond op de teller en dat is best veel, zeker om zo’n vaart op een ondiep wantij af te gaan. Tegen de tijd dat we daar zijn en denken dat een rif toch geen kwaad zou kunnen is er eigenlijk te weinig ruimte om met deze ruime wind nog een rif te steken. We zeilen door met af en toe killend grootzeil en hebben zo toch goede controle over het schip. Door de onverwacht grote bootsnelheid naderen we het wantij te vroeg, we halen de fok weg om vaart te minderen. Met een ruime 5 knopen snelheid zien we de diepte teruglopen naar 1m, naar 0,90 en zelfs af en toe 0,8m maar we voelen geen grond, we gaan er met kloppend hart zonder problemen over heen. Tussen Langeoog en Spiekeroog moeten we weer een stukje hoog aan de wind naar buiten om de zandbank in de ingang, het Janssand, te omzeilen. Daarna weer voor de wind naar binnen en op weg naar het 4e wantij deze dag. Het Spiekerooger Wattfahrwasser bezeilen we wat later in de vloed en hier staat overal ruim water. Wel zet de wind af en toe behoorlijk door, zeker als we voor Wangerooge nog een eind bijna tegen de wind in naar buiten moeten steken zetten we de motor bij omdat we anders tegen wind en stroom in moeten kruisen en daar hebben we geen zin meer in. Om 19.00 knopen we vast in de jachthaven van Wangerooge. De havenmeester blijkt een “daghap” te serveren en voor €9 pp incl biertje, krijgen we een gehaktbal met kartoffelsalat. We laten het ons goed smaken. Totale dagafstand 30,7nM met 4 wantijen, een tocht die je maar zelden kunt maken en we voelen ons zeer voldaan en tevreden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten