Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

donderdag 27 juni 2019

van Borkum naar Norderney


Dinsdag 25 juni
Van Borkum naar Norderney

Dinsdag 25 juni
Van Borkum naar Norderney

Een tocht op het Wad moet je altijd goed voorbereiden. Welke route ga je varen, via welke geultjes, over welke wantijen moet je heen? Als je dan die route hebt en je hebt de afstanden van alle belangrijke punten onderweg bepaald, dan zoek je op hoe laat het hoog water is bij het wantij waar je overheen wilt. Afhankelijk van je diepgang, eventuele verhoging of verlaging van het water en de ondiepte van het wantij volgt dan een bepaalde  periode waarin je over dat wantij heen kan. Klinkt ingewikkeld maar gelukkig hebben we Quicktide, daar vul je de diepgang van je schip in, en je ziet zo per tij van hoe laat tot hoe laat je er langs kunt. Liefst plan je dan vroeg in die periode want dan stijgt het water nog. Ben je later in het tijdslot en loop je vast met vallend water dan duurt het tot het volgende tij tot je verder kunt, je valt droog en moet een uur of 10 wachten. Ook mooi maar liever niet ongepland.
Van Borkum naar Norderney moeten we eerst onder Borkum en daarna onder Juist nog een keer over een wantij. Beide zijn niet al te ondiep zodat het totale tijdslot mooi ruim is. Klein nadeel is dat hoogwater pas smiddags rond 17.00 uur is dus dat we pas rond 15.00 weg kunnen en daardoor s’avonds aankomen. 
Je praat op de steiger met iedereen en iedereen heeft er verstand van maar iedereen heeft ook een eigen mening. Een mevrouw met veel lokale bekendheid weet te melden dat we makkelijk een uur eerder over het Borkumer Wattfahrwasser kunnen dus op het laatste moment besluiten we de geplande vertrektijd een half uurtje naar voren te halen. 
Om 14.00 gooien we los met een zuidoosten windje van rond de 10 knopen. Met die wind is vrijwel het hele traject bezeild wat erg prettig is.
De geulen en platen kunnen zich makkelijk verplaatsen zodat de actuele plaats van boeien en prikken altijd af kan wijken van de nieuwste kaart. Goed zicht om alle staken op tijd te kunnen zien is essentieel. Donker, mist of dikke regen maken het praktisch onmogelijk om hier te varen. Op de meest oostelijke punt van Borkum, waar het geultje vlak onder door loopt liggen tientallen zeehonden. We horen luid geblaf, of moet je het gehuil noemen? En we hebben sterk de indruk dat er een aantal ouder-kind paren zijn. Dat geblaf hebben we nog nooit zo duidelijk en zo veelvuldig gehoord. Het is altijd spannend om te proberen een hoek af te snijden en te zoeken naar hoe ver je buiten de geul kunt zonder vast te lopen. Je moet de dieptemeter goed in de gaten houden en als die ineens sterk terugloopt weer terug richting geul. 
We vervolgen de tocht via de Osterems, een breed diep vaarwater waar de opkomende stroom dik mee hebben. Dat schiet lekker op.
Volgens de planning slaan we het eiland Juist over waardoor we nog een 2e wantij moeten passeren. Dat is het Memmert Wattfahrwasser. Bij het naderen van het wantij valt de wind wat weg, de temperatuur loopt op tot bijna 30° en het aantal vliegjes wordt enorm. Alles bij elkaar reden om de motor bij te zetten om tenminste de gang er in te houden. Zo komen we bij de geul tussen Juist en Norderney waar we eerst nog een stukje richting zee moeten voordat we stuurboord uit kunnen richting haven Norderney. Tegen 19.00 lopen we de haven binnen en vinden bij de kleine bootjes een box. Met een koud biertje in de hand (koelbox aan boord) evalueren we samen met Geert en Margreet dat we een bijzonder mooie tocht gehad hebben, met prachtige zeehonden momentjes. Volgende vraag is of we morgen met het vroege tij, vertrek 05.30, of met het late tij in de middag, vertrekken. Gezien de weer en windverwachtingen willen we de mogelijkheid open houden om donderdag of vrijdag naar Cuxhaven te gaan, dan moeten we woensdag Spiekeroog of Wangeroog bereiken dus we besluiten voor een vroeg vertrek. Dus snel douchen en de tochtplanning in detail uitwerken en op tijd naar bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten