Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

donderdag 20 juni 2019

Via Oosterom en Blauwe Balg naar Ameland

Om 05.00 wordt Joost onrustig en begint haar drinkbak leeg te drinken, daarna gaat ze zachtjes piepen. De boodschap is duidelijk, nu uitlaten of straks de bilge uitdweilen. Met bijpassend humeur trek ik wat kleding aan en ga met Joost op de kant, ze bewijst wel dat het niet voor niks was. Om 05.30 kan ik weer te kooi en om 06.30 gaat de wekker. Vrolijk is het zeemansleven ....... ......
Gepland vertrek is om 08.00 en dat lukt precies, ondanks dat de doorgang naar buiten door een ander schip geblokkeerd wordt, iedereen werkt blijmoedig mee want iedereen begrijpt dat als het tij roept je moet gaan.
Om 08.15 staat het zeil en draaien we de Oosterom in. De wind zit mee maar is nogal zwak, tussen de 5 en 8 knopen. Gelukkig hebben we wel 1,5 knoop stroom mee maar desondanks zijn we bij het eerste wantij, bij de Oosterom 22 al een half uur achter op schema.

De Oosterom 4

Om wel overal op tijd te zijn en nog over de wantijen heen te kunnen moet de motor een beetje helpen om de snelheid over de grond zo rond de 5kn te houden. Varen op het wad met het zoeken van de bakens en de geultjes blijft leuk, afwisselend en altijd een beetje spannend. 



We passeren enkele diehards die het geheel op zeil doen maar die hebben of Ameland niet als eindbestemming of die mikken op een tij later om aan te komen. Ook het leven van een wadvaarder bestaat uit keuzes. 
Bij de Blauwe Balg zien we tientallen zeehonden liggen, hoewel gezegd moet worden dat je wel een verrekijker nodig hebt om vast te stellen dat het echt zeehonden zijn. Bijna bij het Westgat, waar de geul wat dichter bij de plaat komt zijn ze ook met het blote oog goed te zien. 
Om 13.00 varen we de haven van Ameland binnen, waar de havenmeester ons aanroept en ons een prachtig plekje toewijst.
Een mooie dag.
Parel in Ameland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten