Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

donderdag 2 juli 2015

Bourgondië aan de Öresund



Donderdag 2-7-2015
Humlebaek, oudste haven aan de Öresund
Ergens rond 1600 gaf de Deense koning opdracht om Humlebeak, wat toen een mimiem vissershaventje was, uit te diepen te vergroten en geschikt te maken  als veilige haven voor de Deense oorlogsschepen. Aanleiding was een gevoelig verlies tegen de Engelsen waarbij een groot deel van de vloot verloren was gegaan.  Humlebaek, dan denk je ook aan het Louisiana museum, maar de huidige haven en het museum zijn niet echt vrienden, hoewel het wel buren zijn. Louisiana wordt bevoorraad via de weg die van de haven is, maar weigerde tot voor kort om aan die weg ook een financiële bijdrage te leveren. Na een roadblock van de haven zijn de zaken nu op papier en financieel goed geregeld. Aldus Knud, onze buurman in de haven. 
De BBQ staat voor ons klaar op slechts enkele meters van de boot
 Het is werkelijk prachtig zomerweer, heerlijke temperaturen en een heel prettig zomers zonnetje er bij. Kortom, we besluiten om een dagje in Humlebaek te blijven en vanavond eens lekker te BBQ-en.
 `s Morgens lenen we fietsen van de haven om in het dorp de daarvoor benodigde inkopen te doen, Joost mag mee in het mandje voorop de fiets.
Jur knapt het zware werk op en braadt de worstjes
Als eind van de middag het vuurtje brandt en de worstjes liggen te sudderen, is op de boot naast de onze een man hard aan het werk. We bieden hem een glaasje wijn bij de BBQ aan en of ie ook een hamburgertje lust? Daar heeft ie als rasechte Deen wel oren naar. Die Denen zijn toch een beetje de Belgen van Scandinavië, de Bourgondiërs aan de Öresund.  Hij laat onmiddellijk zijn werkzaamheden voor wat ze zijn en schuift aan bij de BBQ. Hij blijkt penningmeester van de haven te zijn, veel van de historie te weten en na één glaasje wijn snel in zijn praatstoel te belanden. Leuk, zo hoor je nog eens wat.
BBQ-en met uitzicht op de haven, de Öresund en pal voor je boot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten