Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

woensdag 8 juli 2015

Kerteminde



Woensdag 8 juli 2015 Norsminde-Kerteminde 43 nM
Vandaag was deel 2 van het masterplan. We willen weer zuidwaarts maar de wind is of zuid of veel te hard. Dus, gister toen de wind naar zuid zou draaien (en we niet naar het zuiden konden) zijn we naar het westen gezeild, naar Norsminde. En vandaag, met 20knopen (voorspeld) uit het zuidwesten, was Kerteminde net wel bezeild. En zodoende liggen we nu, woensdagavond, in Kerteminde.
Het bezoek aan Norsminde was zeer de moeite waard, een kleine verenigingshaven, met uitstekend sanitair en op de wal een ijscotent en een viskraam, Meer niet. Maar die viskraam had gerookte zalm. Die hebben we gekocht voor het avondmaal en na het avondmaal gelijk nog wat gehaald voor de volgende dag, werkelijk meer, veel meer, dan gewoon lekker, buitengewoon. Norsminde is vriendelijk,  biedt wandelmogelijkheden en i s prettig kleinschalig.
Vandaag dan van Norsminde naar Kerteminde, iets meer dan 43nM zuidelijker. De voorspelde 20 knopen (5Bf) bleken er af en toe 30 en meer (7Bf) te zijn en het meeste aan de wind, zodat het een pittig zeildagje geworden is. De route leidde langs windmolenparken, ondieptes, zandbanken en nog zo wat, zodat nauwlettend genavigeerd moest worden. Op de iets ruimere rakken leidde de extra dan voorspelde wind tot snelheden van boven de 7 knopen (5 is al heel wat voor onze North Beach) en de aan de windse koers in combinatie met het golfpatroon bij deze wind zorgde voor een geaccidenteerd waterschap. Oftewel, stuiteren, dansen, heel veel buiswater (terwijl Parel daar eigenlijk bijna nooit last van heeft), soms zelfs hele overslaande golven in de kuip en gedurende  8 uur jezelf met 2 handen stevig  vasthouden als je niet zit, om niet om te vallen. We zijn om 07.00 uitgevaren en tegen half vier waren we op de bestemming. Onderweg nog een rifje in het grootzeil getrokken en de kluiver had geen dienst vandaag. Als je dan aankomt heb je het wel eventjes gehad (als 65+ er)(en er was trouwens bijna niemand op het water)  en wil je gewoon stil liggen en aftuigen, even uit de wind. Nou hebben ze in Scandinavië vaak boxen die voor onze begrippen extreem lang zijn voor hun breedte, dus toen wij een box van de juiste lengte in wilden (met nog steeds een windje 6-7 op zij) bleken die palen te dicht bij elkaar te staan, dus de boot klem. Met vol gas en Jur uit volle macht aan de paal trekken is het toch gelukt de palen te passeren, maar of we hier dit jaar nog uit komen zal over enkele dagen blijken. Morgen en overmorgen gaat het nog harder waaien,  7-8Bf, geen weer voor ons om te zeilen. We blijven dus 2-3 dagen in Kerteminde.  
En… evaluerend: Als we geweten hadden dat het windkracht 7 zou worden, waren we niet uitgevaren. Maar toch…ook dat ruige zeilen is mooi op zijn tijd. En het schip met de bemanning kunnen het hebben.

1 opmerking:

  1. En jullie moeten ook door, want jullie moeten over anderhalve maand alweer thuis zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen