Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

dinsdag 5 juli 2022

 5 juli 2022

We zijn nu bijna 4 weken onderweg en waar zitten we nu ergens. Bij namen als Lemvig, Livø, Løgstør etc gaat niet direct bij iedereen een belletje rinkelen: oh, daar. 

Daarom een kleine overzichtskaart.

De Lymfjord in het Noorden van Denemarken



In de Lymfjord, die in de kop van Jutland de Noordzee met de Oostzee verbind, vind je prachtig zeilwater en hele mooie stadjes en geweldige natuur. De afzonderlijke open stukken zijn vergelijkbaar met de afmetingen van het Markermeer.


Wij zijn dus aan de Noordzeekant, de westkant (links op het plaatje) bij Thyboron de Lymfjord in gevaren en zijn nu op een dagafstand van Aalborg. 

8nM van Livø naar Løgstør


Onze buurman op Livø wil omstreeks half 8 weg, wij liggen vast aan zijn boot dus we zorgen dat we omstreeks die tijd in de kleren zitten. Gisteravond stond hij op de steiger met zijn elektrische snoeren te rommelen, het werkte niet. Margaretha bood hem spontaan aan dat ik hem wel even kon helpen. En dat doe ik dan met veel plezier. Een beetje socializen met de locals.

Er bleken aderbreuken in de kabel te zitten en we hebben er net zo lang stukken vanaf geknipt tot de breuk er uit was. Buurman weer blij.


Vandaag zijn we naar Løgstør gevaren.



De wind is rond de 20kn, 5Bf, af en toe 6. Keren in het haventje met deze wind is een uitdaging maar gaat perfect, als we buiten zijn zetten we de fok en we krijgen direct een harde bui regen met hagel over ons heen. Weinig zicht maar gelukkig wijst ons schermpje prima de weg.

De motor houdt nog af en toe in, levert geen vol vermogen. Ik vermoed nog wat lucht in het systeem en besluit de motor bij te laten staan. Af en toe even vol gas om te kijken of ie dat doet. Nog niet helemaal. Naar Løgstør is ongeveer 2 uur varen, in die tijd moet de lucht er dan maar uit zijn. 

We hebben wind en korte steile golven dwars en dat levert een dynamische bootbeweging op. De aanloop naar Løgstør is een geul met aan weerszijden ondieptes van minder dan 1m. De haven is een vrij lang stuk van het Frederik 7 kanaal, daar is wel wind maar geen golven en daar kunnen we op ons gemak de stootwillen pakken en zo. We vinden een plekje naast een vriendelijk Deense boot. De motor lijkt het nu goed te doen.

Løgstør is een vriendelijk dorpje, de VVV komt per rubberbootje langs om een welkomstpakket uit te reiken met folders en een paar versnaperingen. 


Stokrozen en muurschilderingen in Løgstør



Geen opmerkingen:

Een reactie posten