Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

dinsdag 19 juli 2022

Weerzien met Windroos

 Maandag 18 juli, Dinsdag 19 juli 2022

Na whatsapp overleg met Windroos besluiten we die gasfles maar even te laten zitten en direct om 08.00 te vertrekken naar Lyø. Kleine havens, vakantiedrukte, weinig plek, beter niet te laat aankomen. De Svendborgsund is druk, smal en recht tegen de wind in dus moet er even gemotord worden. Op enig moment ziet Jur vanuit de ooghoek een eind verderop het water opspatten, dat is geen vogel, wat dan wel. Even later springt er bijna dezelfde plek een dolfijn uit het water, recht omhoog, en met een grote plons weer terug. Margaretha pakt direct de telefoon en na nog een keer of drie springen heeft ze plaatje vastliggen. Wat een fantastisch gezicht, zoiets maakt je dag helemaal goed. Intussen is een veerboot erg dichtbij gekomen en vlak er voor springt die dolfijn nog op. 

Dolfijn springt nog net voor de veerboot uit het water


Als we de Sund uit zijn gaat het zeil bij. Zo komen we tegen 12.00 aan bij Lyø. Het is al aardig vol, we varen de haven in, zoeken in de 1e kom: vol, we gaan naar de 2e kom. En ineens vaart er nog een North Beach achter ons, Windroos. Die komen aan van hun tocht vanaf Bagø. Ook hier zijn alle boxen vol maar op de kopse kant is nog wel plek. Als we daar willen gaan liggen gebaart de motorboot in de box die we blokkeren dat ie nog weg wil. Een half uurtje later ligt Parel in die box en Windroos er achter, ook half in de box.

Daarna is het tranentrekkend begroeten en de hereniging vieren met een steigerbiertje. 

Weerzien op de steiger van Lyø

Voor ons onverwacht maar hier kennelijk gebruikelijk wordt er ook achter de boxen langs de palen afgemeerd. Via Windroos gaan ze aan wal


Voor ons onverwacht maar hier kennelijk gebruikelijk wordt er ook achter de boxen langs de palen afgemeerd en gestapeld. Omdat Windroos half uit de box steekt gaan ze dan via het zwemplatform, via Windroos naar de wal. Een 34 voeter en een 40 voeter met in totaal 9 man aan boord. Verrassing!


S-middags een wandeling over het eiland, dat ongeveer 3,5x3,5 km groot is. 

Kerkje op Lyø


Vanaf het eiland zie je de schepen en de vaste wal van Funen



Zonsondergang. Veel boten voor anker omdat het haventje bomvol is


Omdat wij een lege gasfles hebben worden we bij Windroos uitgenodigd voor het avondeten.

Dinsdag is er weinig wind en blijven we een dagje liggen. Sinds Helgoland hebben we 510km gevaren met een daggemiddelde van 22,2nM, tijd voor een rustdag. Dinsdagochtend vertrekken enkele boten en vind de grote herindeling plaats. Parel en Windroos liggen nu gezusterlijk naast elkaar in één box.

Na de ochtend reshuffle liggen Parel en Windroos samen in één box

 

Vandaag kookt Margaretha voor 2 schepen, met de reservegasfles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten