Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

maandag 4 juli 2022

Livø

 4 juli 2022

Livø

Kort nadat we uit Fur zijn vertrokken krijgen we een paar buien over ons heen, de wind zakt wat in naar rond de 10kn, recht van achter, dus dat schiet niet echt op. We moeten met een bocht om het zeehonden reservaat heen, een zandbank die vanaf het eiland 3 km in zee steekt. Hier en daar komt een stukje boven, daarop liggen dan zeehonden, het meeste zit als wij passeren onder water. Om 11.15 lopen we het haventje van Livø binnen. Een waterbak van ca 20x30m. 5 ligplaatsen in een box, 2 extra langs de kade en daar kunnen er dan misschien nog 2 naast. Met 9 boten is het echt vol. 

Haventje van Livø


Het eiland zelf is ca 2,5x2km en dan die 3km zandbank er aan. 

In de winter wonen hier 8 mensen, in de zomer komen daar toeristen in het hotel en op de camping en de jachthaven bij. 

S-Middags gaan we wandelen, eerst naar de Købmand, het winkeltje, om het havengeld te betalen. Een havenmeester is er niet meer, betalen aan de haven kan via “mobile-pay” een soort tikkie systeem wat met een Nederlandse bank niet werkt. Dan moet je naar de Købmand. 

De baas van de Købmand int het havengeld en vraagt meteen of we in zijn “restaurant” komen eten vanavond. Op het menu staat een soort Chili con Carne en het eten wordt om 18.00 geserveerd.

Een van de huizen op Livø. Bijna alle gebouwen ademen de sfeer van “groepsaccomodatie”


Bij het “dorp” (15 huizen en schuren) zijn wat informatieborden waaruit blijkt dat het eiland in het verleden vooral gebruikt is vanwege zijn isolement, als oord voor mannen die in het normale leven niet zo goed functioneerden, vluchtelingen opvang, er heeft een tijdje een commune gehuisd met 20 personen, er zijn kampen voor minder makkelijk opvoedbare kinderen en de huidige uitbaters van de winkel en restaurant doen ook sterk denken aan mensen in een resocialisatietraject. Dit alles onder voorbehoud want alle infoborden zijn in het Deens en dat ken ik niet en snap ik weinig van.


Na afrekenen van het havengeld nemen we een koffie en ijsje ( eigen gemaakt door de Købmand baas). Één keer koffie afrekenen, daarna zelf bijschenken als je nog wil.

Vervolgens maken we een wandeling rondom het eiland. Echt “wilde” natuur. Af en toe denk je dat je door een oerbos loopt. Het pad is soms een spoor door de struiken, soms een gemaaide grasstrook door een “toendra”. 

Oerbos

Toendra

En er lopen wilde koeien, Angusrinder, rond, dus achter iedere bocht en struik kun je groot wild verwachten. We zien ook veel hertenprenten, dus daardoor kan je ook nog op de horens worden genomen, maar de herten zelf komen we niet tegen.

Margaretha op het wandelpad

Het strand bestaat uit stenen en schelpen


De natuur is hier indrukwekkend mooi, de wandeling uiteindelijk 8km, het hele eiland rond.

Prachtig. 

Het vogel en zeehonden reservaat




We krijgen in het restaurant een heerlijke  Chili Con Carne voorgeschoteld, biertje bij, heerlijk weer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten