Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zondag 17 juli 2022

DE ijswinkel

 Zaterdag 16 juli 2022

Kerteminde naar Nyborg 17nM, 13.00-16.45

S-morgens is er nog veel wind, s-middags iets minder. We gaan eerst nog even boodschapjes doen in Kerteminde. Er is een Brugsen vlakbij de haven. 

“Høkeren”, de venter, een soort marskramer met geweldig mooi “oud” spul

Straatje in Kerteminde

Daarna nog even een rondje door het stadje. Niet geheel toevallig komen we uiteindelijk uit bij de Vaffelhuset, de beste ijswinkel die ik op het westelijk halfrond ooit gevonden heb. (Zegt misschien meer over mijn reiservaringen dan over de ijswinkel) Wij zijn de eerste klanten van vandaag, in de winkel staat een wafelbak machine, ze gooien er balletjes deeg in er er komen wafels uit die dan, warm, nog tot horentje gevouwen worden. (Hebben we bij een vorig bezoek gezien, nu is de bakmachine nog niet opgestart en heeft hij nog wafels van gister. Margaretha bestelt 2 bolletjes, een pistache en jordbäre öko. Die man begint te scheppen en Margaretha denkt, hij heeft het verkeerd verstaan, hij doet 2 bolletjes pistache. Schept hij daarna nog zo’n bak ijs jordbäre öko er bovenop. Gigantisch. Wij denken bij de ijsboer bij “een bolletje” aan één keer scheppen. Hier is “een bolletje” gewoon drie keer scheppen. 

Mijn 2 bolletjes (bollen) worden aan de bovenzijde afgeplamuurd met een laagje room. Hij wil daar bovenop nog aarbeienjam doen maar dat weet ik te verhinderen. Je moet het ook nog op kunnen eten zonder dat het je schoenen in loopt. Ik heb uit zeer betrouwbare bron vernomen dat ze vanuit Odense, een 50km verderop, hier naar toe komen om een ijsje te eten.

Verse huisgebakken wafels, als je het ziet snap je het, als die Denen het uit gaan spreken ben je meteen de weg kwijt. Ze kunnen hun eigen taal niet eens netjes spreken die Denen

Vaffelhuset

“Vaffelhuset is” met de straat gespiegeld


Na culinaire klapstuk schepen we in en laten Kerteminde achter ons, maar we komen nog een keer terug. Voor het ijs.

Er waait nog steeds een 20+ kn wind, uit het NW-W. Dat schiet wel lekker op bij een zuidelijke koers. We passeren de brug van Nyborg, een 16km lang. Aan de Nyborgse kant is een bebakende doorgang van 18m hoog. Vandaar worden de doorgangen richting wal steeds lager. De meeste nog steeds hoog genoeg voor een North Beach met nog geen 11m hoogte. Maar ja, je wil geen risico, je wil zekerheid, dus we gaan voor de aangegeven doorgang. Daarvoor moeten we op het laatst nog een beetje bijsturen, en op het allerlaatst merk ik dat ik stevig opzij weggezet wordt door de stroom richting pilaar. Moet nog flink bijsturen om er niet opgezet te worden. 

Na de brug is al snel de Sund naar Nyborg, in principe halve wind maar vanwege de sterke stroom hoog aan de wind. In de Sund wordt alles weer rustiger en varen we relatief rustig naar Nyborg. Na het eten hebben we nog tijd om het stadje in te lopen. Hier staat het oudste kasteel van Denemarken, al in 1172 was hier een kasteel en hier is ook de constitutionele verklaring van het huidige Denemarken getekend. Honderden jaren was dit de residentie van het Deense koningshuis. 

Marktplein in Nyborg

De tour de France is door Nyborg gekomen, overal vind je de aankleding nog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten