Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zondag 17 juli 2022

Svendborg

 Zondag 17 juli 2022

Nyborg naar Svendborg, 25 nM, 10.00-15.00

Op ons gemak een zondagochtend ontbijtje. De windvoorspelling is W 15-20kn. 

Om 10.00 gooien we los keren de boeg richting Svendborg. De wind blijkt nogal veranderlijk, zakt in naar 12kn en minder, kluiver bij om enige vaart te houden, neemt wat later toe tot vlagen 23kn, kluiver er maar weer af.

De koers is tot ruim voorbij Lunenborg ruim bezeild en vlak onder de hoge wal met wel wind maar geen golven, maar dan moeten we westelijker en houdt de hoge wal op. Nu hoog aan de wind met eerst 12 maar even later ruim 20kn en ook wat meer golven. Dat levert gespetter op en kost comfort, dus we trekken er een rif in. We moeten een geul in richting Svendborg waarvan de richting varieert van W tot N, de motor gaat bij en brengt ons de laatste 4 mijl naar Svendborg. Om 15.00 meren we af in een box, mooi met de kop in de wind. 

Naast ons een echtpaar in een prachtige klassieke zeilboot (Spidsgatter), bouwjaar boot 1943, bouwjaar eigenaar 2 jaar later. 

De “Spidsgadder” van onze buren, een Aage Utzon ontwerp

Ze zijn dit weekend met de boot naar een festival voor klassieke zeilschepen in Marstal geweest. Naval architect van de boot: Aage Utzon, diens zoon Jørn Utzon was ook architect en ontwierp de opera van Sidney en enkele bijzondere huizen in Aalborg.

Een mooi, spannend en soms heftig stuk zeilen. Wel voor het eerst sinds dagen niet boven de 25kn wind gezien, wel veel meer andere schepen op,het water. (Kan ook komen omdat het zondag is. Overigens wel veel Duitse vlaggen en die varen van thuis niet op één zondag naar dit vaarwater)

Morgen even Svendborg in op zoek naar een nieuwe campingaz fles, halverwege het koken vanavond gingen beide vlammetjes uit. Wel een reserve aan boord natuurlijk, een North Beach heeft een gasbun met 2 flessen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten