Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

woensdag 6 juli 2022

Aalborg

 Woensdag 7 juli 2022

Løgstør naar Aalborg

De brug over de Aggersund ligt 2,4nM bij de haven van Løgstør vandaan en draait ieder half en heel uur. We vertrekken om  8.45 om de brugopening van 9.30 te halen. De motor loopt wel maar wil niet echt vermogen leveren. Het waait NW tot 25kn (Bf6) dus we zetten alleen de fok en laten de motor zachtjes bijstaan ( in de hoop dat eventuele lucht uit de diesel verdwijnt). Vanaf het Lymfjord lopen stevige golven deze kant op, al met al wat onrustig. Met de wind schuin van achter en nog een knoopje stroom mee schiet het met 5,5kn aardig op. 

Een schip op het strand is een baken in zee

Op de dijk naast de vaargeul zien we een minder fortuinlijk motorbootje liggen. Een schip op het strand is een baken in zee. Die dijk is voor ons ook een lage wal en de geul loopt er vlak langs. Ik zoek de kant van de geul die het verst bij de dijk vandaan is.  

We zijn een 20 minuten te vroeg bij de brug, ik draai tegen de wind in, ga overstag en maak een slagje terug, nu stroom en wind tegen doen we 1,5kn. We gaan weer door de wind en nogmaals op de brug af. Met de stroom en wind mee durf ik er niet te dichtbij te komen, de brugopening is een flessehals en daar gaat dus meer stroom staan. Ik herinner me allerlei Youtube filmpjes waar zeilboten door de stroom onder een gesloten brug door worden gezet. Masten breken als luciferhoutjes ………… ik moet er niet aan denken, afstand houden dus.

Als eindelijk, precies 09.30, de brug opent liggen we er mooi voor en kunnen er direct door. Toch een beetje een zucht van verlichting dat we dit obstakel zonder kleerscheuren gepasseerd zijn. We zetten het grootzeil bij en de motor gaat uit. De wind is vlagerig, soms 15kn en soms 25. We zetten een rif in het grootzeil.

Margaretha heeft er zin in


De volgende 20nM is een soort Randmeren maar dan wat groter. Wel een smalle, kronkelende geul met daarnaast dieptes van minder dan een meter en ook hier heel veel waterplanten naast de geul en soms hele bossen drijvend in de geul. Opletten dus, de boeien staan hier wel 2 keer zo ver uit elkaar als in Nederland, af en toe best een beetje zoeken. Blij dat we geen regen met slecht zicht hebben. De golven zijn hier niet meer, dat vaart wel zo lekker. 

Den Store Bjørn


Onderweg komen we nog een prachtige driemaster tegen, Den Store Bjørn.

Om half twee varen we Aalborg binnen en vinden een plekje in de Vestre Bådehavn. 

Jur repareert eerst een gebroken scharnier van de bakskist daarna nog even de stad in voor een paar boodschapjes. 3 mega supermarkten binnen 500m van de haven, prima geregeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten