Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zaterdag 30 juli 2022

Droog

 Zaterdag 30 juli 2022


We liggen als 3e in een rijtje van 4. De eerste 2 willen om 7 uur varen, wij om 9.30 en nr4, een Etap 22, weet het nog niet. Om 7 uur staan alle 4 bemanningen startklaar, nr 4 en wij gooien los en varen naar buiten, de andere 2 volgen. Er zijn uit de andere rijtjes ook boten die vertrekken. Als alles weg is varen we weer terug, de Etap sluit aan in een ander rijtje en wij kunnen aan de steiger vastmaken. Om 9.30 gooien we opnieuw los, in het Schuitegat is de koers net aan bezeild maar de stroom tegen. Met grootzeil, fok en een beetje diesel gaan we met 3,5kn over de grond rustig het Schuitegat door. Halverwege komen we weer de Jan van Gent met Joost en Gonnie tegen, hartstochtelijk zwaaien. Zo je je elkaar nog eens, alleen van elkaar spreken komt weinig terecht.

In de Vliestroom hebben we stroom mee en een 8-10kn bakstag wind. De motor blijft een beetje helpen. Als een krab steken we de geul over om bij de ingang van het Franse gaatje te komen. De stevige stroom zet ons behoorlijk opzij.

Onderweg in het Schuitegat


11.15 voor anker in Franse gaatje nabij FG3, 7,4nm gevaren, op 2m diepte. Na de lunch is daar nog 1,30m van over.


Om 13.00 varen we richting Richel en om 13.15 staan we aan de grond. De wind komt niet helemaal van voren en lijkt de boot een beetje scheef te duwen. De lijpoot krijgt wat extra spanning terwijl Margaretha aan loef op de dekrand staat. Uiteindelijk staan we kaarsrechtop en het water zakt verder weg. We zien de vogels keurig de wegtrekkende waterlijn volgen om te fourageren. Het blijft een magische ervaring om een plek waar je varend naar toe gaat, overal water om je heen, te zien veranderen in een plek waar je met de boot op het zand staat, weids om je heen alle water verdwenen. 

Jur loopt het anker uit naar de vertrekrichting

Onze droogvalplek onder de Richel. We zijn niet de enige.

Om 15.00 kunnen we naar de Richel lopen tot aan de bordjes “Kwetsbaar gebied, verboden toegang”.  

Hierachter rusten de vogels

Margaretha vindt altijd schelpjes, deze zijn heel bijzonder

Om 21.00-21.30 verwachten we weer te drijven, als we op de plek blijven raken we rond 01.00 de grond weer. Dilemma: blijven we om 21.30 op de plek,om opnieuw droog te vallen of zoeken we een plek met voldoende diepte om te ankeren en morgen bijtijds richting Kornwerderzand te gaan. De wind lijkt inmiddels wat meer dan voorspeld, 15kn af en toe. Op de grond sta je stil en kun je een paar uur echt slapen, voor anker lig je de hele nacht te schommelen. Eerst maar eens drijven en dan verder zien. Om 19.30 staan we alweer met de kiel in het water, alle water komt weer terug! Ook magisch.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten