Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

vrijdag 8 juli 2022

Hals naar Saeby

 Hals Saeby, 26,8nM

Vrijdag 8 juni 2022

Eigenlijk willen we naar het eiland Laesø maar dat is met stevige Noord en Noordwesten wind niet aan te raden. De aanloop van het haventje zijn ondiepe platen waar bij  N en NW wind flinke golfopbouw te verwachten is en bij nog ietsje meer wind grondzeeën. Deze week is bij Norderney, een van de Duitse waddeneilanden, een Nederlands jacht van 14 meter door grondzeeën platgeslagen bij het nemen van een geultje tussen de platen van de Schluchter door. Man over boord, vrouw enkele botbreuken, einde vakantie, ze waren net een dag onderweg.

Voorzichtig dus met het aanlopen van ondiepe gronden zoals ook bij Laesø. Het blijft altijd een beetje puzzelen met wat je wil en wat mogelijk en haalbaar is. Een schipper met tijd komt uiteindelijk overal.

Omdat er vandaag stevige W en NW wind verwacht wordt valt de keus niet op Laesø maar op Saeby, een haventje aan de Jutlandse Oostkust, ongeveer ter hoogte van Laesø. Dan wachten we daar een gaatje met weinig wind af voor de 15 nM naar Laesø.

Om 8.30 gooien we los in Hals, zetten zeil in de beschutting van de haven en motoren naar buiten, de motor doet het voor het eerst weer helemaal goed! 

De verwachting is een 15-20kn dus we steken ook direct het eerste rif. Plat voor de wind zeilen we de aanloop (voor ons uitloop)geul van Hals uit. Buiten gaan we bakboord uit naar het Noorden met halve wind. Er staan flinke golven en de wind voelt veel harder als de 17 kn die de teller aangeeft. Met een ruime 5 kn bruisen we door de golven. Ik heb, iets te optimistisch, een fleece aan ipv volledig zeilpak maar na een paar flinke bakken buiswater wissel ik de fleece, zeiknat inmiddels, toch maar om voor de echte zeiljas.

Schipper Margaretha heeft alles onder controle

Baas Jur, inmiddels met volledig zeilpak


Na een paar uurtjes begint de wind af en toe in te zakken tot 10kn, dus het rif er maar weer uit. Later zakt de wind soms nog verder in, draait ook naar het Noorden af en toe maar gemiddeld is de voortgang prima. Af en toe een zonnetje er bij, dit is genieten. Bij aankomst blijkt Saeby een veel grotere jachthaven dan we verwacht hadden maar we vinden nog een plekje met de neus aan de kade. Wel een beetje hoge opstap, maar we zijn jong en lenig dus geen probleem. Om 14.15 liggen we vast.

Huisjes en straten met stokrozen in Saeby

Onze track naar Saeby

Met de neus aan de kade, in de luwte van de kerk.


S-middags lopen we nog even het stadje in, veel mooie oude huisjes en straten vol stokrozen. Op het stadsplein is een optreden van de Deense Johnny Cash, heel verdienstelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten