Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

dinsdag 12 juli 2022

M-Z-MOZ-ZOM

 Dinsdag 12 juli 2022. Laesø naar Grena, 62nM, 14 uur

Het is gelukt, vanavond om 19.00 liepen we de haven van Grena binnen. Om even voor 05.00 vanochtend gooiden we los in Laesø. 

05.00 uur, zonsopkomst bij vertrek van Laesø

Er woei een 8kn W wind en daar moesten we recht tegen in.  Motoren (M) dus. Na 5 nM was de rode boei (in Denemarken hebben boeien geen naam of herkenningsteken merkwaardigerwijs) het keerpunt en vandaar gingen we Zuid. Mister Vee in stelling, zeilen omhoog en zeilen (Z). Zeker toen de wind aanwakkerde tot 12-15kn maakten we een mooie voortgang. Na een paar uurtjes zakte de wind wat in, het water was nogal hobbelig en de voortgang daalde tot 2-3kn over de grond. De plotter gaf aan dat met deze snelheid het tijdstip van aankomst in Grena om ongeveer 01.30 snachts zou zijn. Wij willen vandaag bij daglicht aankomen dus dan kun je een andere haven kiezen of wat steun van de motor inroepen. Het werd Motor Ondersteund Zeilen (MOZ). Af en toe nam de wind wat toe, kon de motor even uit, maar hij heeft vandaag toch wel een paar uurtjes bij gestaan. In de loop van de middag zakt de wind onder de 8kn en dan moet de motor het meeste werk leveren om de snelheid op peil te houden om bij daglicht aan te komen. Zeil Ondersteund Motoren, (ZOM). Om een uur of vijf in de middag zakt de wind helemaal in, draait van W naar Z,  ZO, dan naar N en even later weer terug naar W 12 kn. Nu levert de fok ook weer een bijdrage in de snelheid en dat is maar goed ook want we lijken een dikke knoop stroom tegen te hebben. Een mooie dag op het water en een flink stuk afgelegd. Morgen en overmorgen gaat de wind hard uit het Westen waaien en dan lig je vast op Laesø. Vanaf Grena kunnen we ook bij wat meer W wind onder de hoge wal toch nog wel een stukje zuidwaarts. Een goeie wind mag je nooit laten lopen! Onderweg hebben tot twee keer toe bruinvis(sen) gezien. Toch altijd weer een beetje bijzonder. Kom je op de Morra, Fluessen en Hegermeer niet zo veel tegen.

Saeby, het meest noordelijk punt deze reis.


We hadden in Saeby het meest noordelijke punt van onze reis bereikt, Laeso lag net iets lager. We varen nu weer zuidelijke koersen, richting huis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten