Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zondag 10 juli 2022

Laesø bereikt

 Zondag 10 juli 2022

Saeby naar Vesterø Laesø 13,9nM

Om 4.15 gaat de wekker, de zon kleurt de horizon



“De Vrouwe van de Zee” wenst ons behouden vaart als we Saeby verlaten


Vertrek om 05.00 scherp, voor de haven veel swell, weinig wind. Alleen grootzeil bij. Een uurtje later is de wind toegenomen tot 15+ kn soms tikt ie de 20 aan. Fok bij en een mooie 5 kn op best wel aardig golven. Af en toe een flinke spat water over.

Met 18 knopen wind komen we waar de diepte van 35 naar 10m terugloopt. De wind is inmiddels gedraaid van W naar NO en veroorzaakt eigenlijk geen extra golven en deining. Van grondzeeën is al helemaal geen sprake. Dat valt 100% mee. Om 8.00 lopen we de haven binnen. Het is eigenlijk best wel vol. Ze werken hier met een systeem waarbij vanaf de steiger lijnen lopen die dan een 30m van de steiger goed verankerd zijn op de bodem. Je vaart naar de steiger, maakt de boeg vast, pikt die heklijn op en trekt hem aan en belegt hem op het achterschip. We denken een plek te zien tussen 2 schepen maar dat blijkt niet zo. Achteruit blijven we met het zwaard hangen achter een heklijn. Van achter al die schepen loopt een heklijn naar achter. Even vooruit, zwaard omhoog en achteruit gaat ie weer. We vinden een plek langs een drijfsteiger die volgens onze gids bestemd is voor de visserij maar hij ligt helemaal vol met pleziervaart met één vrij plekje. Die is voor ons. 

Parel in de haven van Laesø


Laesø staat eigenlijk al heel lang op de bucketlist maar bij eerdere reizen zat het er steeds niet in. Morgen gaan we op de fiets het eiland verkennen en dinsdag, wind en weder dienende, willen we weer zuidwaarts.

De baard van Parel

Jur poetst de baard er af


Als ik in het water kijk zie ik tot mijn schrik dat Parel een heuse baard heeft, centimeters lang! Dat hoort niet bij een elegante dame dus niet gedraald, met borstel het water in en poetsen. Kan helaas maar één kant doen want we liggen met bakboord tegen de steiger, daar kan ik niet bij, dus dat moet een volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten