Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zondag 3 juli 2022

Fur, een absolute aanrader

 Zondag 3 juni 2022

Het eiland Fur.

Gister zijn we op Fur aangekomen, een klein eilandje in de Lymfjord. Vanmorgen om 09.00 direct met de fiets naar de Tourist Information voor een fietsroute. En jawel, keuze uit 3. Een rode, de shopping route langs de meest interessante winkels en huizen langs de weg met koopwaar in de tuin, een groene die recht omhoog naar het hoogste uitzichtpunt van het eiland gaat, 76m boven zeeniveau, maar heeeel erg vermoeiend volgens de mevrouw van de vvv. Nu zag ze er zelf uit alsof wel graag een gebakje bij de koffie lust en al jaren geen sportschool van binnen heeft gezien. En de blauwe route, gewoon een rondje rondom het hele eiland met alle bezienswaardigheden, 25km. Die werd het.

Na een 5 tal kilometers gaat het asfalt over in hard zand met steenslag. Niet fijn voor vouwfietsbandjes. We besluiten rechtsaf te slaan en de route verderop weer op te zoeken. Ook die weg veranderd even later in steenslag. Nadere bestudering van Pocket Earth leert ons dat we vermoedelijk weinig anders te verwachten hebben. Alleen in de dorpjes en tussen de dorpjes onderling vindt je verharde wegen. Dan maar weer terug naar de route en het risico op een lekke band. Het natuurschoon langs de route maakt alles goed. Een erg authentiek aandoend landschap, glooiend, “wild” maar vriendelijk. 


Het “fietspad” kun je beter met een mountainbike doen dan met een vouwfietsje


Aan de NW punt van het eiland vinden we kliffen waarin allerlei aardlagen te onderscheiden zijn. Volgens kenners en de boekjes zijn hierin lagen van miljoenen jaren terug te lezen. Even later staan we ineens voor een wel heel mooie trekkershut. Het zijn er 2, ééntje is vandaag bewoond door een mevrouw op de fiets, de ander is nog beschikbaar. 

Trekkershut met stookplaats en uitzicht op de Lymfjord

Wij kiezen toch voor het comfort van de North Beach en fietsen verder. Het pad is meer een mountainbike track dan een “fietspad” maar wel heeel mooi allemaal. We worden nog getrakteerd op een paar prachtige geologische bijzonderheden. Kiezelwierklippen met aardlagen tot 55 miljoen jaar oud.



Kiezelwierkliffen van 55 miljoen jaar oud.


Inmiddels blijken we dat hoogste punt ook te hebben bereikt en kun je naar alle kanten over het eiland kijken. 360° rondom zie je het water van de Lymfjord. Het hellinkje omhoog fietsen over de steenslag hebben we nu wel gehad en we dalen af naar de rode shopping route. Daar vinden we bij de “Gamle Bageri” een lekkere vloeibare versnapering met een hapje er bij.

Om 15.00 zijn we weer terug bij de boot. Die verleggen we nog even naar een plek die morgenochtend niet lage wal is met 15-20kn wind. Makkelijker afvaren. Het eiland Fur is een absolute aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten