Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

woensdag 27 juli 2022

Donkere wolken op het Wierumerwad

 Woensdag 27 juli 2022

Lauwersoog Ameland. 18nM

Iets voor half zeven gooien we los. Op het Wad dicteert het getij op welke tijd je over het wantij kunt, bovendien als je in deze vakantietijd een plekje in een Waddenhaven wil moet je er vroeg bij zijn. Mocht er geen plek zijn in de haven van Ameland dan gaan we daar voor anker of vallen droog en proberen dan morgenochtend een plekje te krijgen. Omdat je als je droogvalt niet bij het drinkwater kunt (het klinkt bijna logisch) willen we in Lauwersoog nog even water innemen. Nu heeft de hele jachthaven één waterpunt op de buitensteiger en daar is een groot zeiljacht gaan liggen. We parkeren er zo kort mogelijk voor maar de slang is te kort. Door Parel nog wat verder naar achter te trekken, de windvaan zit nu om de preeksteel van het zeiljacht gevouwen, winnen we net de ontbrekende 10cm en kan de kraan open. Ik vind dat ik die mijnheer op het ongemak van de situatie mag wijzen dus terwijl Margaretha de tank vult klop ik een paar keer stevig op het kajuitdak en even later komt er een slaperig ogende mijnheer in het luik. Ik probeer hem vriendelijk uit te leggen dat hij hier niet liggen moet. De boodschap komt duidelijk over maar het vriendelijke mislukt helaas een beetje. 

Met volle tank en gelucht gemoed varen we de Zoutkamperlaag in. De stroom staat 1,5 knoop tegen en de 15kn wind bijna recht van voren, het is niet anders. Met de fok helemaal strak getrokken maken we net een knoopje meer snelheid en zo bereiken we om 8 uur de scheidingston van de Paesensrede. De motor kan uit, grootzeil bij en nu maar de staakjes volgen. De kaart in de plotter is een 7 jaar oud, voor Wadse begrippen is dat prehistorisch maar er staan 2 tracks op het scherm van vorige passages. Één van vorig jaar en één van een maand geleden. Die wijzen redelijk betrouwbaar de weg.

Donkere wolken boven de Engelsmanplaat, 
wat gaan wij daar van ondervinden?

 Als we net op het Wierumerwad varen zien we boven de Engelsmanplaat een pikzwarte lucht hangen. Als even later de wind plotseling inzakt moeten we kiezen, kluiver er bij of motor bij om voldoende voortgang te houden. Gezien de zwarte wolken kiezen we voor de motor. Een kwartier later neemt de wind toe tot 25 knopen en weten we dat we goed gekozen hebben. Gelukkig is dit stuk van het wantij bezeild en vliegen we er met dik 6 knopen overheen. Een half uurtje later hebben we weer normale windsterktes van 10-15kn. We komen heel wat andere zeilboten tegen en dat is een goed teken, wat ons tegemoet komt kan haast niet anders dan van Ameland komen, dus waar zij weg zijn is plek voor ons. Bij het Pinkewad hebben we op de heenreis een stuk afgesneden en dat doen we nu weer, de track staat op de plotter.

Nu zien we echt een hele armada boten ons tegemoet komen, allemaal van Ameland, die haven moet bijna leeg zijn zou je denken.

Even na 11 uur varen we de haven van Ameland binnen en een vriendelijke jonge dame in de havenmeesterboot wijst ons een lege box aan. Hoe luxe wil je het hebben, we boeken gelijk voor 2 dagen.

Parel in de Zuiderspruit

Windhondt in de Zuiderspruit


In Lauwersoog kwam gister een Westerly Centaur, de Windhondt, met 2 dames naast ons liggen. Ook zij gingen vandaag naar Ameland, vertrokken vrijwel gelijk met ons en we bleven de hele reis in het zicht van elkaar. In de Zuiderspruit werd wederzijds gefotografeerd, op Ameland de foto’s uitgewisseld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten