Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

dinsdag 9 juli 2019

Dybvig naar Klintholm

Dinsdag 9 juli 2019
Dybvig Havn naar Møn, Klintholm. 44,4 nM

Joost is zo vriendelijk om ons om 05.30 te wekken zodat we tijd genoeg hebben om voor de vertrektijd van 08.00 met haar te wandelen, douchen, ontbijtje, boot vaarklaar maken en nog eens met Joost wandelen.
Gisteravond is de haven nog aardig volgelopen, om 10.30, wij sliepen al, kwam er ook nog eentje naast ons liggen. We liggen aardig ingebouwd, voor ons 2 dubbel, achter ons 2 dubbel en het is lagerwal. Een vaartechnische uitdaging om netjes weg te komen. De manoeuvre zoals beschreven in “ Vaardig varen” van Martine van de Veen, blz 62, lijkt passend voor deze situatie. Tegen de tijd dat onze buurman vertrokken is hebben we alle aandacht van de andere boten, die zien al voor zich wat er allemaal mis kan gaan in zo’n situatie. Een lange lijn gaat op de  schootlier op de kuiprand aan de loefzijde van de boot. De lijn wordt om een kikker op de wal, een meter of 5 achter de boot gelegd. Alle andere lijnen los en dan vol gas met het roer helemaal naar de wal. De boot gaat langzaam dwars uit tegen de wind in van de wal af. Als we vrij zijn van de wal gaat de helmstok geleidelijk naar het midden, de boot, vastgehouden door de lijn naar de wal, begint nu te draaien met de boeg naar de wind. Als de boot de goede kant op wijst, we liggen nu vrijwel haaks op de wal, gaat de lijn los en varen we rustig en beheerst weg. De blikken van de omstanders zijn een mengeling van waardering (netjes gedaan, die kenden we nog niet) en teleurstelling ( paniek, geroep en geschreeuw en manhaftig aan alle kanten afduwen levert meer spektakel). Minzaam knikkend naar de toeschouwers varen we rustig de haven uit.
Het eerste stuk is eigenlijk niet echt betond en leidt over ondiepere stukken. Goed kijken in de kaart en op de plotter. Gelukkig verandert hier niet zo veel aan de bodem dus de kaart van 2015 op de plotter blijkt nog goed bruikbaar. We hebben ook een nieuwe papieren kaart en die ook digitaal op de ipad maar die heb ik na één overkomende plens zout water toch maar weer binnen gelegd. Windroos kiest voor het eerste stuk een iets andere route maar na een uurtje varen we weer vrijwel naast elkaar. 
Het is weer een prachtig stuk om te zeilen, vrijwel alles ruim bezeild, langs schilderachtige eilandjes en landschappen en de wind varieert weer rond de 15 knopen, ca 4 Bf. 
Na een stuk tussen eilandjes en vaste wal, 2 bruggen, komen we uiteindelijk weer op meer “open” water. Het is dan nog een kleine 15 nM naar Klintholm met een stevige bakstagwind. Windroos kiest er voor om de kluiver weg te halen maar wij houden vol tuig. Er zijn hier ook wat meer golven en golf af tikken we af en toe de 8 knopen snelheid aan. Heerlijk zeilen. De haven van Klintholm blijkt behoorlijk vol maar er zijn nog net 2 smalle boxjes waar niemand in past maar een North Beach wel. We eten bij Windroos aan boord van Geerts Chili con (zonder) Carne. Een vega variant maar wel heel erg lekker.

Op tijd naar bed want morgen weer vroeg op, voor en achter om 07.30.(het leven van zeilers is een feest!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten