Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

dinsdag 16 juli 2019

van Lauterbach naar Sassnitz

Dinsdag 16 juli 2019
Lauterbach Sassnitz 28,3 Nautical Mile
Bij het krieken van de dag raadplegen we weer het weerbericht en het blijkt al weer anders als gisteravond, maar wel in ons voordeel. Meer wind en westelijker ipv noordelijk, zodat ons plan om naar Sassnitz te gaan goed bezeild lijkt. 
Vanuit De haven van Lauterbach moeten we eerst ZO naar het meest zuidoostelijke puntje van Rügen en dan noordwaarts naar Sassnitz. Om bij die ZO punt te komen kiezen wij de route onder Vilm langs, Geert blijkt boven Vilm langs te gaan. Achteraf gemeten heeft Windroos hier een voordeel van 0,5nM plus dat hij minder lang de wind recht van achter heeft, uiteraard komt Windroos met een ruime voorsprong bij de ZO punt aan. De betonning loopt wat ruim om de punt heen in verband met ondieptes en stenen onder water. Windroos gaat netjes door de geul langs de tonnen, wij gaan tussen de ondieptes en de stenen door en steken daarmee 1,8nM af. Dat kan met een plotter met elektronische kaart, als die kaart tenminste klopt. Wij nemen die gok en komen met een ruime voorsprong op de Windroos om de punt heen. Een mooie zeildag, waar we stevig aan het werk moesten; door de wind bijna recht van achter, maar soms vanaf stuurboord invallend, dan weer vanaf bakboord, moest de boom in de kluiver  zeer regelmatig verwisseld worden. Nu wordt de koers eerst NO, ruim bezeild, en daarna NW, en dat bleek net niet bezeild. Het laatste stuk van 12 nM is hoog aan de wind, met tussen de 12 en de 20 knopen wind op kop. De zee heeft net zulke ongelukkige steile korte golven als het IJsselmeer, waardoor de snelheid er goed uitraakt. Na 2,5 uur zijn we zo veel uit koers dat we besluiten overstag te gaan, we kruisen een stuk voor de Windroos langs maar even later verdwijnt de snelheid helemaal, de boot lijkt zo lijgierig dat ik met het roer vol uit nog niet naar de wind toedraai en volledig stil kom te liggen. Wat is hier aan de hand?? Vraagteken, vraagteken. Ik denk dat ik iets onder de boot heb, we halen het zwaard op en er lijkt weer iets beweging in te komen, motor bij en nu loopt Parel weer zoals het hoort. Zat er iets onder, of is de golfrichting erg ongunstig en speelt dat parten? Ik weet het niet maar we besluiten de motor bij te laten staan en zo verder aan de wind te varen. We kunnen net Sassnitz aanlopen zo. Ruim voor de haven gaan grootzeil en fok ook weg en we komen vrijwel gelijk met Windroos bij de haven aan. Die blijken ook een flink stuk met motorsteun gezeild te hebben.

We vinden 2 boxen vlak bij elkaar en als het ship shape is en  Joosje heeft aan de wal gesnuffeld is het tijd voor de aankomstborrel, evaluatie, leermomentjes en plannen voor morgen. Morgen is het een matige noordenwind, de kant waar wij heen willen, dus we besluiten en dagje te blijven liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten