Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

donderdag 18 juli 2019

Van Sassnitz naar Lohme

Donderdag 18 juli 2019
Sassnitz naar Lohme. 7,9nM

Sassnitz is wel echt (voormalig) Oost Duitsland, althans er worden enkele vooroordelen bevestigd. Op de steiger zoek ik naar drinkwater, maar het enige wat ik vind zijn kranen met een stikker “kein trinkwasser”, zonder slang. Als ik bij de havenmeester informeer naar drinkwater verwijst hij naar die kranen. Ik zeg: maar dat is geen drinkwater. Hij haalt zijn schouders op en zegt, ja die stikkers, die moesten we er op plakken. En de slang? Nee, slang hebben we niet. We willen nergens verantwoordelijkheid voor nemen. Gelukkig heb ik zelf een slang aan boord, met Gardena koppeling en alle gangbare koppel en verloopstukken. Maar ze hebben de kraan voorzien van een aansluiting waar geen van mijn koppelstukken op past. De opening van de kraan zit horizontaal dus een fles of jerrycan vullen gaat ook niet. Daarna wil Margaretha de wasmachine in de sanitairruimte gebruiken. Ze doet er €3,50 in, de wasmachine vult met water en na 2,5 uur is ie nog geen stap verder. Om 18.00uur als de havenmeester er weer is vertel ik hem dat. Nee, zegt ie, wasmachines daar ga ik niet over, dan moet je daar, dat telefoonnummer bellen. Verantwoordelijkheid voor onze dienstverlening zijn we niet zelf, dat zijn “anderen”. 

Verder is het een prachtig land. Woensdag huren we fietsen en fietsen dwars door Nationalpark Jasmund naar de hoogste krijtrots van het eiland, de Königsstuhl, 118 meter boven het zee niveau. Door een bijzonder mooi bos met vooral beuken fietsen we er heen. De bewegwijzering is niet helemaal eenduidig, we volgen de pijlen Königsstuhl maar op een punt wijst die weer terug naar waar we vandaan komen. We fietsen terug maar de pijl stuurt ons toch weer terug. We besluiten de 3e weg van de splitsing te nemen, waar geen pijl heen wijst. We zoeken nu de route met behulp van “Pocket Earth” en dat werkt prima. De Königsstuhl blijkt intussen een toeristische attractie van formaat waar een toegang van €9,50 pp gevraagd wordt, dan mag je even boven op die rots staan, wel een mooi uitzicht met een windmolenpark aan de horizon.
De windvoorspelling voor donderdag is zachtjes vanuit diverse richtingen maar wel helder weer met een zonnetje. Op onze route liggen de prachtige krijtrotsen van Rügen en wat is nou mooier dan daar met een kalm gangetje langs te varen en uitgebreid foto’s te maken. Net voorbij die krijtrotsen, 7,9 mijl van Sassnitzligt het haventje Lohme, dus verder hoeven we niet. Vanwege de gewenste lichtval wordt het vertrek bepaald op 08.00 uur. Al gauw bedenkt Windroos dat met de 5-6 knopen bakstag wind een afstand van 8mijl in een dag te halen moet zijn en zet alle zeilen bij. Parel is lui en blijft op de motor varen. Dat levert wel de mogelijkheid om een paar aardige plaatjes van Windroos te maken met die krijtrotsen op de achtergrond. Even later passeren we de Königsstuhl en maken nu fotos vanaf zee, eigenlijk indrukwekkender dan vanaf land.

Lohme blijkt een piepklein haventje en dorpje maar wel heel vriendelijk, het voelt goed hier te zijn. Op de steiger een kraan met een schroefdraad waar de Gardena op past. Goeie haven, zo kan het ook. We vullen Parel en Windroos beide af met vers drinkwater (in de rvs watertank)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten