Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

vrijdag 5 juli 2019

van Kappeln naar Marstal

 Vrijdag 5 juli 2019
Kappeln naar Marstal (Denemarken)
Omdat de wind nog een paar dagen hard uit W en NW waait besluiten we nog niet naar het Oosten te zeilen maar eerst maar eens in Noord Oostelijke richting naar Marstal in Denemarken te gaan. Een tocht van ca 27nM en Marstal geeft bij deze wind een mooi beschutte haven. Denemarken is leuk en Marstal een mooi plaatsje. De windvoorspelling is rond de 15 kn uit NW, dus halve wind tot ruime wind. Mooier kan niet.
We nemen de brugopening in Kappeln van 08.45, doen nog een paar mijl op de motor en dan gaat het zeil omhoog. En de regenpakken aan want het wisselt tussen miezer en echte regen. Met zeilen heb je daar eigenlijk niet echt last van. Een goed zeilpak moet je toch aan en als het stopt met regenen waait alles in de kortste keren droog. En een pet met klep zorgt er voor dat je bril droog blijft.
In de geul naar Schleimunde hebben we de wind recht van achter, we klooien wat met de kluiver bak, uithouder erin, gijp, uithouder naar de andere kant en tenslotte laten we de boel gewoon hangen. Als we de monding uit zijn kunnen we wat hoger gaan varen, een bakstag windje dat soms oploopt tot 18 knopen, we lopen af en toe 6,5 knoop, het bruist, het spuit en de boot danst alle kanten op. Grandioos genieten. Windroos stuurt een stuk hoger dan wij, zodat de onderlinge afstand steeds groter wordt, op een gegeven moment zijn ze nauwelijks meer te zien en we vragen ons af of zij wel naar hetzelfde Marstal op weg zijn als wij.
Intussen is het droog geworden, de zon schijnt af en toe en de wind zakt af en toe weg. Als we een beetje in de buurt van Marstal komen en ik de route nog eens beter bekijk dan blijkt dat de ondiepte waar ik keurig omheen gerouteerd had eigenlijk best diep genoeg is om overheen te gaan. We kunnen de koers een stuk verleggen en begrijpen nu dat Geert dit al veel eerder in de gaten had. We zien nu de Windroos weer steeds dichterbij komen. Waar we eerst dachten dat we een flinke voorsprong opgebouwd hadden, tot nu toe was Windroos ons steeds ver vooruit, blijkt dat nu nog maar de vraag. Vlak voordat we bij het geultje van Marstal komen liggen we weer binnen 50m van elkaar. Na ruim 6 uur zeilen weer bijna naast elkaar. 

In de haven van Marstal is ruimte genoeg en we meren netjes naast elkaar af. Wij brengen onze huik naar de zeilmaker voor een nieuwe rits (morgen om 12 uur klaar!!!), Geert koopt een nieuw anker en we gebruiken gezamenlijk de maaltijd aan boord van Parel. Morgen veel wind en regen, we maken er weer een rustdagje van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten