Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

zondag 7 juli 2019

Van Marstal naar Lundeborg

Zondag 7 juli 2019
Verjaardag Joost en van Marstal naar Lundeborg, 22nM

Omdat de afstand niet te lang is en de wind krachtig en uit de goede hoek is er geen reden om erg vroeg te vertrekken. Hoewel Joost naar verwachting om 05.00 wakker is wordt het vertrek om 11.00 gepland. De lange achterlijnen zitten met een paalsteek om de palen op afstand dus daar is nog even tactiek nodig om daar netjes van los te komen met een stevige wind op kop maar de bedachte manoeuvre loopt perfect en klokslag 11.00 zijn we los en varen we. Nog net in de haven wordt zeil gezet en buiten in het geultje gaat de fok er bij. De wind is meer dan genoeg voor fok en grootzeil en als er buiten de geul ruimte is dan trekken we er een rif in. Zelfs dan lopen we af toe meer dan 6 knopen. Prachtig. Van Marstal naar Rudkøbing, daar onder de brug door en dan door naar Lundeborg. Hoewel er een paar knikken ,in de route zitten blijkt alles bezeild met een knik in de schoot, probleemloos. Bruisend door het water, knik in de schoot, zonnetje, bakje koffie met Terschellinger pondkoek, er zijn momenten denkbaar dat ik het minder naar mijn zin heb.
Tussen 15.30 en 16.00 lopen we de haven binnen, vinden een mooi boxje in de vrij volle haven en dan is het tijd voor Joosje. Ze wordt 16 jaar vandaag en dat vieren we. Andere jaren krijgt ze een tartaartje met een vlaggetje maar dat was voor vandaag lastig te regelen. Daarvoor in de plaats hadden we een blikje corned beef aan boord. Daar een mooie plak van gesneden, vlaggetje er op en aantreden Joost. 
We moeten heel snel zijn want tussen moment van voorhouden en het moment dat het vlaggetje mee naar binnen dreigt te verdwijnen zit ongeveer 0,2sec. Ze vindt het lekker.
Lundeborg is een klein plaatsje, gemoedelijk Deens, met een door vrijwilligers gerunde winkel met veel biologische groenten. 

S-Avonds komen Margreet en Geert bij Joost op verjaarsvisite. We palaveren over het vaarplan voor morgen, het wordt het eilandje Femø, 31 nM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten