Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

maandag 22 juli 2019

Van Klintholm naar Hesnæs

Maandag 22 juli 2019
Klintholm Hesnaes 14 nM

Bij het varen in deze noordelijke streken maken we gretig gebruik van de “Vaarwijzers” voor Scandinavië, Oostzee en Noordzee van René Vleut. Al bij onze eerste reis in 2009 hebben we deze vaarwijzers van A tot Z bestudeerd om vertrouwd te raken met de bijzonderheden in dit vaargebied. In zijn boeken staan ook foto’s van haventjes met zichtbaar de boot van René, de “Ugly Duck”. En wat ligt er aan de steiger als we zaterdagavond Klintholm binnenlopen, jawel, de Ugly Duck.
Dus daar ben ik savonds even langsgelopen om meneer Vleut te bedanken voor zijn mooie boeken. Dat leverde een bijzonder leuk gesprekje op. De uitnodiging voor een kopje koffie bij ons aan boord moest hij helaas afslaan omdat hij al door een schipper van een andere Nederlandse boot was uitgenodigd voor het eten. Toevallig het schip waar wij ongeveer naast lagen. 
Wijzelf besloten om in het visrestaurantje aan de haven te gaan eten, en wie komen daar naast ons te zitten, de buurman schipper met vrouw en zijn gast voor vanavond, René Vleut. 

Vandaag een kleine afstand, pas woensdag of donderdag gaat de wind uit het Oosten waaien en daar willen we vanuit Gedser gebruik van maken. Vandaag en morgen willen we gebruiken om met de voorspelde westenwind via Hesnaes naar Gedser te komen. Helaas is de wind niet west maar zuidwest, dus recht op kop. Gelukkig is het maar 5-7 knopen, daar kunnen we zeilend weinig mee en om er tegen in te motoren is geen probleem. Zo heb ieder nadeel se voordeel. Om 09.30 varen we Hesnaes binnen.
Hesnaes blijkt een bijzonder pittoresk, klein lief haventje te zijn. Een klein haventje met een paar kleine vissersbootjes en plaats voor niet al te veel zeiljachten. Er is één toiletgebouwtje met enkele douches en een paar wc’s en een waterkraan. Dichtstbijzijnde winkel op 4 km. Volgend jaar willen we vouwfietsjes aan boord.

Op een bordje staat dat de havenmeester om 19.00 langskomt, dat betekent tot die tijd geen code en geen toegang tot het sanitair. Als we even het haventje rondlopen zien we een oudere man met een witte pet en een geldtas: kan niet missen, moet de havenmeester zijn. Klopt, en we mogen gelijk betalen en krijgen de code. Als hij merkt dat wij die “Dutch” zijn die net binnenvoeren schakelt hij over op Engels en legt uiterst vriendelijk uit dat de douches even geen warm water hebben maar dat hij nog niet weet of dat komt omdat de boiler leeg is of dat ie stuk is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten