Kraksoy

Kraksoy
Parel bij Kraksoy, Noorwegen

maandag 15 juli 2019

Lauterbach

Zondag 14 juli 2019 Eise jarig
Stralsund naar Lauterbach.
Vandaag wordt Eise, onze oudste kleinzoon 12, om 06.30 een felicitatie whatsapp gestuurd. 
Al enkele dagen blijkt dat het weer zich niet gedraagt zoals in de weerberichten voorspeld. De voorspellingen geven dagelijks een wisselend beeld voor de komende dagen en dan weet je dat het een gok blijft. Van Vitte naar Stralsund gaf de voorspelling erg weinig wind, toen wij vertrokken klopte dat ook en wij hebben het hele stuk op de motor gedaan. Windroos wilde eerst nog een boodschap doen en vertrok 3 uurtjes later, en zij konden het hele stuk zeilen. 
Voor zondag was de voorspelling erg weinig wind, Lauterbach leek met 23 nM wat ver. Daarom hebben we een haven halverwege ingepland met de afspraak dat we als we daar ongeveer zijn beslissen voor Glewitz of door naar Lauterbach. Bij Glewitz gaat ie zo lekker dat we zonder een moment van twijfel doorgaan naar Lauterbach.

maandag 15 juli 2019. Lauterbach
Vandaag is de voorspelling weinig wind, bovendien is er vanuit Lauterbach veel te bekijken dus we blijven een dagje liggen. Uiteindelijk blijkt het ook een prima zeilwind te zijn.
We kunnen met de echte stoomtrein, die hier een normale dienstregeling draait een eindje mee maar een andere mogelijkheid is een fiets huren en daarmee de omgeving verkennen. Het wordt dat laatste in de vorm van een tandem. Eenmaal onderweg kom je er pas achter dat de twee trapperstellen gekoppeld zijn zonder freewheel, oftewel je moet synchroon trappen en geen van beide kan even stilhouden, dat kun je als een voordeel zien maar we ervaren het toch meer als een extra handicap. Vooral ook door het fietsen over de oneffen en deels ongeplaveide (maar rustieke) “Oostduitse” fietspaden. Het is even wennen maar uiteindelijk gaat het prima. We fietsen door een prachtig landschap, alsmaar beschermde natuurgebieden,  over een kustpad naar Sellin, een echte oude badplaats. Onderweg zie je vlak onder de kust het eilandje Vilm liggen, dat was ooit het prive vakantie eilandje van Erich Honnecker. Het landschap is glooiend dus soms een beetje bergop en soms een beetje berg af. 
De “Hauptstrasse” van Sellin is een verzameling grote, prachtig gerestaureerde villa’s die meest dienst doen als Hotel of pension. Aan het eind ligt in zee een pier waar Scheveningen van weleer bij verbleekt. Mooi om een keer te zien maar we beschouwen het nog niet als ons vakantie ideaal.
Terug bij ons aan boord heerlijk gegeten samen met Geert en Margreet van de Windroos.


Het voordeel als je met twee boten zeilt is dat je nog eens wat foto’s van elkaar kunt maken. Een beetje pijnlijk is wel dat Geert steeds sneller zeilt dan wij. Inmiddels heeft ie bekend dat ie onderweg fanatiek bezig is met lijntjes en zeiltrim en dat scheelt natuurlijk. Morgen ga ik ook maar eens nog meer naar de trim kijken en secuurder varen want alsmaar achterblijven is niet de bedoeling. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten